Invigningen av Sågenhuset närmar sig

I mer än 10 år har drömmarna funnits om ett levande Sågenhus fyllt med aktiviteter och upplevelser. Delar av huset byggdes om för ca 10 år sedan och drömmarna såg ut att kunna bli verklighet.

Rocksågen med fantastiska lokaler för musik, några föreningslokaler för bland annat gymnastik och friidrott samt en fritidsgård slog upp portarna. Nu 2019 tar vi nästa steg då stora delar av fastigheten förvandlats till att faktiskt bli möjligheternas hus Sågen.

Fantastiska lokaler för olika idrotter och kulturaktiviteter och öppna ytor för olika former av spontana aktiviteter ryms i den 12 000 kvm stora fastigheten. Under året kommer 32 föreningar att ha sin fasta verksamhet i huset och fler kommer in efter hand i de flexibla lokaler som kommer finnas i huset. En helt ny fritidsgård har byggts upp och en mängd olika möjligheter kommer också att finnas för verksamhet för dem som ännu inte hittat in i vårt rika föreningsliv. Ett stort fokus har under hela processen fram till idag varit att skapa utrymmen för alla oavsett vad just du är intresserad av. Förutom föreningarnas behov i sina respektive lokaler har vi försökt se nya möjligheter i de icke föreningsbundna lokalerna. Ett sådant exempel är biblioteket som kommer att byggas upp centralt i huset. Här skall du kunna låna en bok, sitta ner och läsa tidningen och kanske ta en kopp kaffe. Biblioteket kommer vara ett vardagsrum för besökarna men till skillnad från ett traditionellt bibliotek så kommer detta vara obemannat. Biblioteket bygger på självbe­tjäning och att alla som utnyttjar det är med och tar hand om och vårdar det.

Sågenhuset är något helt unikt och det är en fantastisk möjlighet som har getts alla kommuninvånare. Vi är inte färdiga, vi vill att lokalerna skall vara levande och förändras utifrån behov och styras av er som nyttjar det. En del av huset är heller inte med i denna byggetapp och vi hoppas att inom en snar framtid kunna fortsätta utveckla dessa delar.

Direkt efter påsk kommer det att ske mer synliga saker då en streetart-konstnär ska börja smycka fasaderna. Detta kommer bli en spännande skapandeprocess som
kommer att pågå i ca en månad som du gärna kan följa på plats.

Vi vill att huset skall bli allas angelägenhet! Därför bjuder vi in till en tre dagar lång invigningsfest. Vi startar den 16 maj med offentlig invigning, där Helsingborgs symfoni­orkester och Musikskolan underhåller. Den 17 maj blir det ett mer ungdomligt uttryck med liveakter på scenen, E-sport, spontanidrott mm. Den 18 maj blir föreningarnas dag där de visar upp sina lokaler och verksamhet. Vi kommer även att ha en av Sveriges främsta författare på besök, mer livemusik och ett Gäst i Klippansoffan-special. Håll utkik efter ett mer detaljerat program! (se bl.a. på www.klippan.se)