Johnny på Gubbalyckan – ett litet trevligare stall!

Johnny Knudsen är Perstorpsbon som verkat vid Perstorps AB i hela sitt vuxna liv och bott i Perstorp fram tills för för snart fyra år sedan då Johnny och hans fru Chatarina byggde hus precis på andra sidan kommungränsen och hamnade i Klippans kommun.

Perstorp AB
Det är inte många som lägger ett helt yrkesverksamt liv i ett och samma företag. Johnny Knudsen har varit fabrikschef på nästan alla fabriksenheter inom Perstorp över åren, men den siste september var han sista dag efter nästan 40 år på Perstorp AB.
– Nu är det andra som får ta över ansvaret att hålla igång produktionen dag och natt på ett säkert sätt, det är dags att trappa ner lite nu för min del, Jag har trivts otroligt bra på Perstorp AB med fantastiska arbetskamrater, och haft en oerhört spännande resa inom företaget som jag hade aldrig ens kunnat drömma om, säger Johnny.

Men helt har han inte släppt Perstorp, han kommer fortsatt jobba vidare fast nu som konsult med att bygga en ny fabrik i Indien.
– Projektet innebär att jag kommer att jobba med Perstorp AB ett tag till, de vill använda min långa erfarenhet av polyolfabriker i projektet, säger Johnny.

Att verka mer än att synas är nog vad Johnny Knudsen symboliserar. Johnny är lågmäld och trivs bäst när han får arbeta med händerna. Tillsammans med Chatarina, som Johnny varit tillsammans med i snart 25 år, har de ett vackert nybyggt hus åt sig själva och deras 18-årige son.

Huset på landet
När Johnny och hans fru Chatarina hade bestämt sig för att sälja sitt hus i Perstorp för att flytta ut på landet något som Johnny alltid velat, hittade Chatarina fel på alla hus och gårdar som de tittade på, de låg på fel ställe, för dåligt skick, fel färg, osv.
– Husen vi tittade på gjorde mig besviken. Jag ville inte flytta till ett hus som vi inte skulle trivas i. Samtidigt visste jag att Johnny ville bygga sig ett eget hus efter egna ritningar, berättar Chatarina.

När de sedan efter mycket letande hittade platsen de ville bygga ett eget hus visade det sig att det var Gustafsborgs säteri som ägde marken.
– När vi hittade den perfekta platsen för att bygga hus hade vi ingen aning om att vi passerat kommungränsen och var inne i Klippans kommun, förklarar Johnny.

På höjden med utsikt över stengärden, skog, hagar och sjön började Johnny att bygga sitt drömhus efter Lantmäteriet styckat av marken. Platsen kallades Gubbalyckan enligt de som växt upp på intilliggande gård.
– Kontakten med Gustafsborgs Säteri har varit föredömlig hela vägen och de har hjälpt till så fort det behövts, säger Johnny.

Med egenhändiga ritningar om hur huset skulle se ut satte sedan Johnny igång att bygga ett hus och garage tillsammans med sonen i familjen. För Johnny var bygget av ett eget hus terapi för själen och istället för att mecka med bilar som varit hans intresse hela livet fick han en ny anledning att använda händerna och vara kreativ.
– Det är bara för det nödvändigaste vi tagit hjälp av lokala el- och byggfirmor annars har vi gjort allt själva. Bygglovet sköttes snabbt och exemplariskt av Klippans kommun. Vi började i augusti och kunde flytta in i maj året efter, förklarar Johnny stolt.

En av hästägarna som har sin häst i Gubbalyckans stall är Felicia Torres som bor i Ljungbyhed och arbetar vid Hyllstofta stuteri.

Stallet Gubbalyckan
Efter huset stod klart växte det fram en idé om att bygga ett eget stall. Chatarina har häst och rider mycket, men samtidigt ville inte Johnny ha ett stall med hästar på tomten.
– Jag ville ha min häst närmare mig och i mitt eget stall. Ridvägarna och miljön är fantastisk häromkring, säger Chatarina.

Efter ny kontakt med Gustafsborgs säteri fick familjen möjlighet att köpa lite avstyckad mark med ett illa åtgånget hus och ett förfallet stall en liten bit bort från deras nya hus. Stallet var endast ett ruckel som fallit offer för stormen Gudrun. Huset krävde en helrenovering och stallet fick byggas nytt från grunden. Huset och stallet har nu blivit en egen liten verksamhet där stallplatser hyrs ut, och idag är nästan alla platser uthyrda.
– Jag är händig och har alltid funnit det avkopplande att arbeta med händerna, avslutar Johnny.