Advent

Advent har aldrig varit någon viktig tradition i Sverige. Egentligen är det först på 1900-talet som intresset för adventsfirandet tagit fart.

Numera har första advent blivit en av årets största kyrkogångsdag. Första advent är för övrigt då kyrkoåret börjar. Det som utmärker adventsfirandet i Sverige är att människor sätter upp adventsljusstakar eller adventsstjärnor i fönstren.

Adventsstjärnan
Adventsstjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till stallet, där det nyfödda Jesusbarnet låg i krubban. Kanske är stjärnan den viktigaste symbolen i vår tids julfirande, i så fall vid sidan av julgranen.

Adventsljusstaken
Adventsljusstakarna används symboliskt för ”ett ljus i mörkret” och fanns här faktist redan innan kristendomen. Visste du förresten att den elektriska adventsljusstaken är svensk uppfinning?