Att fixa i trädgården under september

Sensommar har ersatts av tidig höst. Det viktigaste av allt under den kommande månaden är att ta vara på stunderna av sol och värme.

Så länge vi slipper frost, så länge har du glädje av dina sommarblommor i rabatt och kruka. De brukar inte behöva vare sig vatten eller näring i samma utsträckning nu, men ett visst mått av skötsel krävs ändå för att de ska hålla sig fina.

Klippa växter på hösten
Under september och oktober bör pioner och jordgubbsblasten klippas för att motverka att svampsjukdomar övervintrar i blasten. Har du körsbär- eller plommonträd är hösten den enda gången de kan klippas.

Kryddlandet
Om du har kryddor som gått i blom, så klipp bort fröställningarna innan alla frön hunnit falla till marken. Annars har du snart oregano och citronmeliss överallt…

Nya planteringar
Tidig höst är den bästa planteringsmånaden på hela året eftersom värmen dröjer sig kvar i jorden samtidigt som luften är fuktmättad. Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga nytt: perenn­rabatter, buskplantering och att sätta träd av olika slag. Ta chansen att plantera nya bärbuskar i trädgården så att du har något gott att plocka nästa sommar. Utbudet av växter är också stort hos Bjärhus växtbutik då!

Så gräs
Den absolut bästa tiden att anlägga en gräsmatta eller stödså gräsfrö är på hösten. Då är temperaturen i jorden perfekt och luftfuktigheten hög vilket gör att fröna gror lättare. Dessutom får gräsfröna mindre konkurrens från ogräs vilket får gräsmattan att må bättre.

Gräset gror
Mylla gärna ner fröna i jorden med en kratta och vattna sedan ordentligt. Det är viktigt att ytan hålls fuktig under grotiden så att fröna inte torkar ut.

Efter 2–4 veckor börjar gräsfröna att gro. Vänta tills grässtråna är runt 7 centimeter innan du klipper gräset för första gången. Genom att bara klippa av toppen av stråna, så att de klyvs, blir gräsmattan tätare. Låt gräsklippet ligga kvar på gräsmattan, det ger en naturlig näring tillbaka till jorden.