Familjefotografering – två perspektiv

Alla tävlingar i Söderåsjournalen berör och motiverar olika människor att svara och vilja vinna.

Anneli Rosdahl från Perstorp hade sina egna skäl. I sin motivering började Anneli med ”Den lilla blir stor vad det lider, man glömmer snabbt dessa underbara tider”.
– När jag såg tävlingen i Söderåsjournalen tänkte jag att det hade varit roligt att vinna. Jag blev så glad när jag vann och vi fick verkligen fina bilder. Bilderna blev fantastiskt bra och det var extra kul att få fira Elsas 1-årsdag med ett riktigt tårtkalas, ”smash the cake”, där Elsas fick upptäcka att hon fick äta och kladda med tårtan hur mycket hon ville. Fotografering handlar om att skapa minnen för livet, skapa en fin upplevelse och att berätta en historia, berättar Anneli.

Elsas morfar
Tårtfotograferingen hade en djupare innebörd än bara ”smash the cake”. Elsas morfar var konditor och bakade prinsesstårtor till varje födelsedag. Tyvärr fick morfar aldrig träffa Elsa, men minnet av honom lever kvar och Elsa är dessutom född på samma dag som sin morfar! Fotograferingen blev ett sätt att hylla morfar och skapa ett ovärderligt minne att vårda i framtiden.

Fotograferingen
Linda som är fotograf hade valt platsen, Kalvahagen i Åstorp med sin vackra natur. Det är inte alltid enkelt med familjefotograferingar enligt Linda:
– Det svåraste vid en barnfotografering är när föräldrarna vill för mycket, vilket jag förstår när man betalar för en fotografering. Vid en barnfotografering är det på barnets villkor och låter man det vara så blir det oftast bäst. Sen är det ju vädret som man inte kan påverka, men vid regn brukar jag alltid erbjuda att boka om tiden och det brukar uppskattas.

Vid just den här familjefotograferingen var såväl mormor, farmor och farfar med, hela stora familjen med lilla Elsa som huvudperson.

Varför anlita en professionell fotograf?
– Alla har ju mobil idag vilket gör att vardagen kan dokumenteras på ett annat sätt än man kunde förr. Men att då och då gå till en fotograf gör att du får bilderna som följer med dig hela livet, dem du ger bort i present och som sedan pryder era väggar. Det borde alla unna sig. Tiden är här och nu och kommer aldrig igen, förklarar Linda.

Varför lottade du ut en familjefotografering i just Söderåsjournalen?
– Jag, och många med mig, gillar Söderåsjournalen. Det är en personlig tidning som har många trevliga artiklar och lyfter fram företagarna runt Söderåsen på ett fint och rättvist sätt. Det känns som att Söderåsjournalen är med där det händer.