Syfabriken i Ljungbyhed

Syfabriken i Ljungbyhed låg bland bostadshusen och är idag ombyggd till lägenheter. Fabriken är uppförd på gråstensgrund, väggarna var klädda med grå sidiplattor och dörr-/fönsterfoder målade i blått.

När fabrikshuset först byggdes, inrymdes en snickerifabrik som tillverkade möbler, främst pinnstolar, i huset. Holmgrens snickeri upphörde när Gotthard Paulsson och son byggde om fabriken till syfabrik 1935 för konfektion av dam- och barnkläder främst av märket Junker tillverkade i fabrik.

Ombyggnation
I samband med ombyggnationen till syfabrik byggdes det till en övervåning på huset. 1959 övertog Knut Jansson fabriken. Verksamheten breddades till att förutom militäruniformer syddes det uniformer till buss- och taxibolag i hela Sverige. Trots att fabriken fanns i Ljungbyhed drev Knut Jansson och hans kompanjon Gösta Andersson under namnet Anja-konfektion i Klippan. Knut och hans fru Gunvor drev företaget fram till årsskiftet 1984/85. När verksamheten skulle läggas ned köpte Sporrong upp företaget men kommunen köpte byggnaden. I början av 1990-talet flyttade teknikföretaget Tesab in i huset.

Nystart
Efter huset stått tomt i några år köpte Pernilla Ahlberg-Söderlund och hennes dåvarande man huset. De påbörjade en omfattande renovering och ombyggnation av huset till fem stora lägenheter. Pernillas pappa, Bo Andersson som har företaget Bosses entreprenad, har stått för byggnationen.
– Vi började med att såga hål i väggarna och isolera dem. Huset är välisolerat nu vilket syns på energi-för-brukningen, berättar Bosse.

Hisschaktet är ombyggt till förvaringsrum, toaletten i trapphuset finns kvar och dörren är i original. Lägenheterna är byggda med öppen planlösning och varsin uteplats.
– Vi försöker tillgodose alla hyresgästernas önskemål, berättar Bosse, och visar hur han byggt en kattrappa så att katterna kan gå upp och ner från lägenheten på andra våningen.

En av de fem hyresgästerna i huset är Jenny Madsen som berättar att hon trivs bra i huset och att hon stod i kö i flera år innan det blev en lägenhet ledig.
– Här är lugnt och skönt utan trafik samtidigt som vi bor mitt i byn bor vi ändå nära till naturen.

Huset som en gång i tiden var en syfabrik ligger i byn, nära till skolan, Spången, Rönne å och en naturskön vandringsled. Ett stycke historia har bevarats och fått nytt liv genom att fabriken förvandlats till hyreslägenheter.