Dags att måla huset?

Du har ett viktigt projekt framför dig innan huset står nymålat och fint. Tänk på att måla i rätt väder. Du har störst chans att få rätt målarväder i de månader på året som inte har bokstaven ”r” i sig. Maj, juni, juli och augusti är med andra ord årets målarmånader.

Fokus förarbete
Arbetstiden ska delas upp så att 75 procent av tiden ska läggas på förarbetet och endast 25 procent på själva målningen. Detta för att få ett hållbart resultat. Börja med att tvätta eller borsta din fasad, var noga med att skölja bort all fasadtvätt eller alg- och mögeltvätt med rent vatten. Skrapa sedan bort gammal lös färg och matta ner blanka ytor med slippapper. Trärena ytor ska slipas och strykas med grundolja för att få ett bra rötskydd.

Grundmålning ska framför allt utföras på träytor som är omålade sedan tidigare. Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vatten­avvisande vilket minskar risken för fuktskador.

Själva målningen
Börja med att välja rätt verktyg. Om du använder roller när du målar med oljefärger måste du pensel­måla färgen efter du rollat på den. Att penselmåla ”arbetar” in färgen i underlaget så att den tränger lite längre in. Om du endast använder roller får man ett tunt lager färg som bara lägger sig utanpå under­laget.

Välj rätt färg
Ett hus är så mycket mer än sin fasad. Detaljer som fönster, dörrar, balkongräcken, knutar och grund är lika viktiga för helhetsintrycket. Ta hjälp av fackkunnig personal för tips och råd innan du sätter igång och målar. De som säljer färg har all kunskap du behöver.

Tips!
För den som vill ha en nymålad fasad men inte hinner eller vill lägga tid på skrapning, slipning och allt som faktiskt innefattas av ett målningarbete kan det vara värt att anlita en målerifirma.