Naturupplevelser med Söderåsens Turridning

Skåne kännetecknas av sin rika jordbrukstradition och hästhållning har alltid varit en naturlig del av livet här.
Uppe på Söderåsen ligger Söderåsens Turridning som ägs och drivs av Anna Lewijn. Anna som 2005 tog över en liten, relativt nystartad verksamhet driver idag en betydligt större verksamhet med tredubbla antalet hästar – 22 st i dagsläget.

Hos Söderåsens Turridning kan du njuta av en fantastisk upplevelse av Söderåsens varierande natur och rika djurliv i sadeln på en Haflingerhäst. Haflingerhästar är lägre än halvblodshästar, guldgula med stor härlig vit man och svans.

Söderåsens Turridning utsågs förra året till Sveriges bästa turridning. Anna förklarar varför det blivit så populärt att rida hos dem:
– Till skillnad från många andra turridningsställen har vi Haflinger och Nordsvenskar, istället för Islandshästar, och rider i westernsadlar. Haflingerhästarna är vana vid omgivningarna, trygga och säkra på foten. Fördelen med turridning är att ni leds av en kunnig instruktör och även du som inte är ridvan kan följa med.

Alla kan rida
För att få den bästa upplevelsen försöker vi matcha ryttarna till rätt häst efter deras ridvana och hästarnas personlig­heter. Hos Söderåsens Turridning samlas ni först i stallet och ni hjälps åt att borsta och sadla era hästar. Guiden anpassar sedan ridturen efter gruppens önskemål. Anna menar att det som gör turridningen populär är:
– Vi strävar efter att kunderna ska få göra mer än vad de trodde de skulle få göra. Genom att nivåanpassa våra grupper kan vi ge den bästa upplevelsen till kunderna. 

Event
Anna skräddarsyr turer och företagsevent för grupper med ridning, westerninspirerad 5-kamp, tipspromenader, lassokastning och lunch m.m.
– Det har blivit väldigt populärt och uppskattat med event och möhippor som vem som helst kan boka och delta i, säger Anna.

Ett återkommande större evenemang är Hovturnén, en ridande musikfestival med Wille Crafoord i spetsen, som utgår ifrån Söderåsens Turridning och deras hästar. Den 31 juli kommer Hovturnén till Skäralid.