Våren är här! – Dags att börja tänka utemiljö!

Traditionellt sett brukar många villa­ägare sätta igång med uteprojekt när vintern övergår till vår. Det är allt från att bygga uteplats till att fixa i trädgården.

Bygga uteplats
Att bygga en uteplats i form av en altan eller ett trädäck där man kan spendera tid under de varma sommarmånaderna är ett projekt många vill få gjort. Om du ska bygga till en altan eller trädäck till ditt hus kan det vara bra att kontrollera om du behöver bygglov.

Trädgården
Det är viktigt att du inte är för snabb med att röja rabatterna på våren. Fjolårsriset skyddar perennerna både från kalla nätter och vårsolen. När du ser att perennerna är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Se upp så att du inte skadar knopparna som ligger i jordytan.

Ogräset är kanske den minst roliga delen av trädgårdsarbete. Men om du börjar redan nu minskar du antalet timmar på knä vid rabatterna i sommar. En bra trädgårdsjord innehåller rejält med mullämnen och näring. I samband med grävning eller vändning av jorden behöver jorden förbättras med gödsel.

Gödsla gräsmattan
Efter en lång vinter kan gräsmattan se rätt bedrövlig ut. Kratta bort löv och gamla kvistar. Om det är problem med mossa är det viktigt att kalka, då mossan trivs bäst i sur jord. Gödsla gräsmattan med gräsmatte­gödsel när gräset börjar växa och värmen kommer.

Starta kriget mot mördarsniglar
Tro inte att vintern tagit kål på alla mördarsniglar. Håll utkik efter mördarsniglar som faktiskt kan ha vaknat till liv redan nu. Ju tidigare du utrotar dessa enträgna gäster, desto färre kommer att störa dig under sommaren. Snigelmedel gör också som mest nytta nu under våren.

Fem trädgårdstips
1. Luckra upp rabatterna när tjälen gått ur jorden.
2. När tjälen gått ur jorden är det dags att plantera buskar, träd och rosor.
3. Gödsla, men vänta tills växterna hunnit komma igång.
4. Lufta, gräv och rör om i komposten.
5. Se över hallonen. Plantorna är två­åriga, de som gav bär förra året är döda och ska tas bort.