Julmustens historia

För mer än hundra år sedan skickade läskedrycksfabrikören Robert Roberts ut sin son Harry på studieresa i Europa. Han skulle speciellt studera läskbranschen i föregångslandet Tyskland.

Robert Roberts var frikyrklig och nykterist. Julmusten var ett alkohol­fritt alternativ till öl – julmusten hette ”julöl” i början. Efter några år blev namnet ”julmust” istället. Receptet på julmust är hemligt och tillverkas av företaget Roberts AB i Örebro sedan 1910. All julmust tillverkas faktiskt på exakt samma extrakt i grunden.

Klippans bryggeri
Bryggerigatan i Klippan är uppkallad efter Klippans bryggeri som låg här en gång i tiden. Men byggnaderna revs 1965. Den 13 april 1877 grundades Åby-Klippans Ångbryggeri, som sedan blev Klippans Bryggeri. Under många år bryggdes öl, läsk och julmust vid Klippans bryggeri. Klippans bryggeri hade konkurrensfördelar från starten, dels god tillgång till vatten av utmärkt kvalitet och dels bra försäljningsområde. Närheten till infanterilägret i Ljungbyhed säkrade försäljning av öl. Redan året efter starten fick bryggeriet Åby-Klippan hedersdiplom vid lantbruks- och industrimässan i Jönköping. Klippans Öl blev faktiskt rikskänt och var mycket känt för den goda smaken och dess höga kvalitet. Bryggeriet var igång fram till 1962. Från 1905 tillverkades även kolsyrat vatten och läskedrycker vid Klippans bryggeri.

Klippans bryggeri köpte bland annat upp Perstorps bryggeri 1954. Perstorps bryggeri låg i korsningen Bryggaregatan/Svarvareliden. Bryggeriet drevs först av Arthur och Ester Persson från början av 1930-talet till 1946 då Frits Paulsson köpte det. Byggnaden revs 1983. Samma öde som Perstorps bryggeri rönte gick sedermera Klippans bryggeri när det köptes upp av ett större bryggeri. Det enda minnet idag i Klippan från bryggeriet är gatan med namn Bryggerigatan.

Skånehill
Kvidinge kan stoltsera med Sveriges minsta gårdsbryggeri som brygger öl och cider samt tillverkar lemonad. Skånehill är ett mikro­bryggeri som brygger två sorters öl – Qvidinge Lättpilsner och en mörkare ale kallad 99 Guldale. 99 är uppkallat efter adressen till Skånehill, Östra Storgatan 99. Alkoholhalten är på 2.25 vol.%. Förutom öl tillverkas Fläder/Citronlemonad, Jordgubb/Rabarber­lemonad och Äppelcider. Gårdsbutiken har öppet fredagar  15-18 och lördagar 10-13. 

 • Tappning av öl på flaskor 1923. ”Lukta på varje flaska”, står det på en lapp som fästs vid de två uppåtgående rören till vänster i bild. Foto: Blomgrens arkiv

 • Direktörsvillan tillhörande Klippans Bryggeri, Klippan 1921. Villan byggdes omkring 1890. Belägen vid Bryggerigatan. Är numera riven. När bilden togs bodde direktör Tage Åkesson med familj i villan.
  Foto: Blomgrens arkiv

 • Foto: Blomgrens arkiv

 • Foto: Blomgrens arkiv

 • Foto: Blomgrens arkiv

 • Foto: Blomgrens arkiv

 • Produktion i bryggeriet 1927.
  Foto: Blomgrens arkiv