Plasten fyller 100 år

Den första svenska plasten tillverkades 1917 i Perstorp. Som en del av 100-årsjubiléet ordnar föreningen Plastens hus en konferens i Perstorp den 6 december kring plastens utveckling, visioner för framtiden och miljöaspekter. Det är den ideella föreningen Plastens hus som står bakom arrangemanget i samarbete med branschorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna) och specialkemikoncernen Perstorp AB.

Den första syntetiska plasten uppfanns 1907 i USA och fick namnet bakelit. Den svenska varianten tillkom 1917 och kallades då isolit. Bakom utvecklingen av den svenska plasten stod den indiske kemisten Jnanendra Das Gupta som var anställd vid Skånska Ättikfabriken. Hans arbete lade grunden för en helt ny industrigren och många nya produkter inom svensk industri. Das Gupta och hans arbete lade grunden till att Skånska Ättikfabriken – senare Perstorp AB – under en period hade positionen som Skandinaviens ledande tillverkare av plastprodukter.

Tid: 6 december, kl 9.30-17.00
Plats: Persgården, Räddningsvägen 6, 284 34 Perstorp
Moderator: Ylva Sjönell, teknisk doktor och journalist
Anmälan: Görs direkt via formulär på plastenshus.selänk till annan webbplats
Deltagaravgift: 200 kr, inkluderar lunchbuffé och kaffe