Pernilla – Med hela världen som arbetsplats

”Äntligen stod prästen i predikstolen” är de första raderna i Selma Lagerlöfs roman ”Gösta Berlings saga”. Selma Lagerlöf ses som den svenska författare som försvarar kärleken. Den första meningen i romanen är en klassiker i sig. Den syftar på Gösta Berling som super bort sin prästtjänst, men får en fristad som kavaljer hos den kraftfulla majorskan på Ekeby.

Är det någon som Pernilla Håkansdotter Olsson påminner om så är det Selma Lagerlöf som försvarade kärleken och var en nydanande människa på många sätt. Spännande, intellektuell och en av dem som gått före istället för att enbart sitta och förvalta.

Sedan hösten 2013 har Pernilla Håkansdotter Olsson varit kyrkoherde i Klippans församling och hennes första uppdrag var då att genomföra sammanläggningen av Östra Ljungby, Klippan och Riseberga-Färingtofta till ett pastorat.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som under den här tiden. Det tog både tid och kraft att få ihop det. Arbetet tog åtminstone två år och det var oerhört lärorikt. Roligt men svårt kan jag konstatera i efterhand, berättar Pernilla.

Nu väntar helt nya arbetsuppgifter då Pernilla är ny chef för Svenska kyrkan i utlandet, Skut. Det betyder att Pernilla går från, att vara kyrkoherde över ett litet geografiskt område som Klippans kommun är, till att vara ansvarig för Svenska kyrkans verksamhet i drygt 20 olika länder.

Hela världen som arbetsplats
För en kvinna uppväxt i lilla Köping i Västmanland med ensamstående pappa, en lillebror och en halvsyster till att bli chef för Svenska kyrkan i utlandet har vägen varit lång och inte helt rak. Efter gymnasiet flyttade Pernilla till USA som au pair. Väl hemkommen besöktes kompisen Jessica som hade fått jobb på Graffiti Café på Knutpunkten i Helsingborg. Det slutade med att Pernilla började jobba på Graffiti Café hon med och senare började studera till lärare vid Lunds universitet innan hon bytte bana och prästvigdes 1999. Strax därefter blev Pernilla mamma till två flickor med.

Idag bor Pernilla med sina två tonårsdöttrar i Helsingborg varannan vecka då hon inte veckopendlar till Uppsala.

– Det kommer att kännas konstigt att inte ha en församling, jag har varit präst sedan 1999 och nu ska jag arbeta på kontor med hela världen som arbetsplats. Vi får se hur det känns, förklarar Pernilla.

Från att ha varit med om att sätta Klippan och Svenska kyrkan på kartan är det nu dags för Pernilla att utforska världen. Som om världen inte är tillräckligt stor lever Pernilla i ett långdistansförhållande med sin Marcus som bor och arbetar i Los Angeles.

Flitig motionär
Vid sidan yrkesrollen som kyrkoherde i Klippan har Pernilla varit instruktör på Friskis & Svettis i 17 år och instruerat allt från box till dans.

– Idrottande har alltid varit med mig genom livet och jag har tyckt om att tävla och utmana mig själv. Jag har åkt slalom, spelat fotboll i division 3 och spelat bordtennis, avslöjar Pernilla.

Från att vara flitig motionär tog Pernilla det ett steg längre förra året och blev en del av laget i Team Rynkeby som cyklade till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Det var lätt det bästvärsta jag någonsin gjort, men jag ska vara med nästa år igen. Att få vara med och samla in pengar som oavkortat går till Barncancerfonden känns bra.

Cyklisterna i Team Rynkeby tränar spinning två dagar i veckan fram till april, därefter börjar utomhuscyklingen. När det väl blir dags att cykla till Paris har du 250 mil i benen redan och den träningen behöver du för att klara av cyklingen. Pernilla blev den första prästen som någonsin cyklat med Team Rynkeby. Team Rynkeby finns i samtliga nordiska länder och det finns sammanlagt 48 lag som cyklar.

Klippan
Det blir svårt att fylla Pernillas plats som kyrkoherde i Klippans pastorat. Aldrig tidigare har kyrkan varit så öppen mot samhället som den blivit under Pernillas tid här.

– Efter vi blivit ett pastorat har församlingskänslan försvunnit, men kyrkans besökare har ökat och omfånget har blivit större. Vår tidning Prästkragen är oerhört uppskattad och samarbetet med kommunen och andra aktörer fungerar väldigt bra. Det finns en öppenhet i Klippan och jag hoppas att min efterträdare både kan uppskatta detta och förvalta det arbete vi åstadkommit under de här åren, avslutar Pernilla.