Biografen i Färingtofta

Foto från mitten av 1950-talet i en nyrenoverad bio. Erik står som tredje man från vänster och den femte är ”Biografkungen” Kaj-Eve Jönsson. Foto: Privat

Tornsborg har genom åren varit nöjescentrum i Färingtofta. Godtemplarhuset som var nöjesepicentrum en gång i tiden uppfördes i slutet av 1800-talet och revs 1973.

Platsen där huset låg behövdes för parkeringsplatser till Tornsborgs tivoli. Godtemplarehuset användes genom åren för olika nöjesarrangemang och det var här de första danserna i Tornsborg började.

Biografverksamheten startade på riktigt 1943 genom bröderna Erik och Fritz Lillienberg i samarbete med biografägaren i Hässleholm, Kaj-Eve Jönsson. Erik Lillienberg är värd ett eget stycke. Erik var speleman som reste runt och spelade i band. Han var dessutom råstark och det finns otaliga berättelser om hur han lyfte tunga saker som om de vore av luft.

Bröderna Lillienberg var inte först med filmvisning i Färingtofta, tidigare hade det visats stumfilm, men de var först med att filmvisning av ljudfilm. Biografverksamheten var så pass populär att busslinjerna till och från Färingtofta anpassade sina avgångar efter när föreställningen började respektive slutade. När det var film med Edvard Persson var det alltid fullsatta salonger. Eriks son Kaj-Eve Lillienberg blev i praktiken uppväxt i biografen efter att Erik blivit änkeman tidigt. Många av de filmer som spelades var barnförbjudna men Kaj-Eve löste det genom att ute i köket, längst bak i salongen, sätta  upp en stol på bordet och sedan se filmerna genom fönstret ut i salongen. Ingen är så påhittig som ett nyfiket barn.

När TV:n blev vanligare i hemmen minskade intresset för att besöka biografen för att se på film. 1962 var biografen i Färingtofta tvungen att lägga ned och 1973 jämnades Godtemplarhuset med marken. Biografen i Färingtofta var inte den enda som tvingades att slå igen utan samma öde rönte övriga biografer i bygden. I Klippan fanns det en biograf fram till 1965, i Kvidinge fram till 1960, Östra Ljungby 1976, Röstånga 1955 och Ljungbyhed 1986.

Grand biograf i Ljungbyhed återuppstod 1994 och lever vidare än idag. Det finns en stolt biograftradition i bygden som är värd att bevara och stödja. Personerna bakom Grand biograf i Ljungbyhed tilldelades Klippans kulturpris 2004 för att de såg till att Klippans enda kvarvarande biograf alls finns kvar.