Wilhelmina Wendt – Sveriges första kvinnliga silversmedsmästare

Familjen Wendt har på olika vis betytt oerhört mycket för Perstorp och spridit Perstorps namn långt ut i världen. En spännande person var Wilhelmina Wendt som blev Sveriges första kvinnliga silversmedsmästare och hade egna verkstäder med traditionell silvertillverkning och silverisolit, först i Malmö och sedan i Helsingborg.

På den tiden var det inte självklart att kvinnor skulle arbeta och än mindre vara mer framstående i yrkeslivet än män. Att vara silversmed och tillverka lyxartiklar gjorde att Wilhelmina hade det svårt under hela 1930-talet när det var fattigt i samhället.

Tiddit
Wilhelmina föddes den 8 augusti 1896, som nummer 5 av 12 syskon och hennes föräldrar önskade sig en son som skulle bära faderns namn vidare. Då det blev en flicka och inte en ”Wilhelm”, döptes hon till Wilhelmina. Wilhelmina avskydde sitt namn och kom istället för att kalla sig för Tiddit eller Tittit som var hennes smeknamn. Genom livet umgicks hon helst med jordnära enkla människor. Till hennes stora sorg fick hon själv aldrig några barn.

Stor djurvän
Wilhelmina var en stor djurvän sedan barnsben och blev sedermera vegetarian med åren. När hon bodde hemma som ung tog hon 1916 hand om två övergivna rävungar som blev tama. När hennes bröder skulle ut på rådjursjakt höll de sig borta från områdena närmast hennes hus. Bröderna kände till att hon ville skydda djuren i sin närmaste omgivning. Wilhelmina tog sig senare i livet an hundar som hade det dåligt. Djurvän, vegetarian och avskydde jakt – det är anmärkningsvärt att hennes mest kända konstverk, är bergväggar med ”grottmålningar” som föreställer jakt. Grottmålningarna finns i skyddsrummet inne i berget under tidigare Skånska Ättikfabrikens område som användes som mekanisk verkstad under och efter andra världskriget.

Arbetslivet
Efter avslutad utbildning och tagit gesällen ville ingen anställa Wilhelmina. Anledning var att hon var kvinna inom ett mansdominerat yrke och sedan var det ingen fördel att heta Wendt och ha Skånska Ättiksfabriken bakom sig. Det blev till att öppna eget istället. Efter haft lokal i först Malmö och sedan Helsingborg startar Wilhelmina Silversmedjan i Perstorp 1946. En ledig lokal finnes i det nedlagda glasbruket. Flera medarbetare, bl.a. en silversmed, anställs.

Hemma i Perstorp
När tillverkningen av silverisolit flyttade till Perstorp på 1940-talet ville Wilhelmina också flytta hem till Perstorp. Mamma Minna överlät då mark vid familjens smultronställe till Wilhelmina. Åren närmast efter Andra världskriget var det omöjligt att få tag på byggnadsmaterial samt att erhålla byggnadstillstånd utan Wilhelmina valde att bo i en liten stuga utan el, vatten och avlopp.

Wilhelmina ritade själv sitt drömhus och det stod färdigt 1948. Huset fick namnet Tiddaholm efter Tiddan, som var syskonbarnens namn på Wilhelmina.

En tuff tjej
Wilhelmina var en modern och tuff tjej som under 1930-talet körde tung motorcykel. Hon gjorde utflykter med sin motorcykel både i den svenska och norska fjällvärlden. Formad efter alla orättvisor hon själv fick utstå tidigt i livet var Wilhelmina allt utom tystlåten när det kom till orättvisor. Med stort rättspatos diskuterade hon gärna och länge.