Blomgrens bilder – visning för allmänheten

Axel Blomgrens foton är nu relativt välkända för dem som bor i Klippanbygden. Han var aktiv som fotograf i Klippan 1897-1955 och hade periodvis filial i Ljungbyhed och Örkelljunga. 

Blomgren gick bort 1961 och efter sig lämnade han cirka 36.700 negativ, huvudsakligen glasplåtar. Dessa har sedan arkiverats hos Klippans kommun och överförts till digitalt format. Genom åren har medlemmar i Klippans hembygdsförening och Åsbo Släkt- och Folklivsforskare identifierat motiv och personer på fotona och registrerat dessa. Sedan fyra år tillbaka finns en databas där fotona är sökbara via internet. Arbetet med ny inscanning av glasplåtarna pågår och drygt hälften av bilderna finns nu i hög upplösning.

Bildvisning
Föreningarna som har arbetat med dokumentationen har nu i samarbete med Kultur-och fritidsförvaltningen, Klippans kommun, för avsikt att arrangera offentliga visningar i Konsthallen. Åsbo Släkt- och Folklivsforskare och Klippans hembygdsförening håller gemensamt i en visning den 7 mars i Konsthallen i Klippan.

Mästerlig fotograf
Axel Blomgren hade fotoateljé på några olika adresser på Järnvägsgatan i Klippan. Han drev även under en period Klippans bok- och pappershandel. En stor del av Blomgrens foton är utförda i hans ateljé där privatpersoner har fått porträtt eller arrangerade miljöbilder tagna på sig och sin familj. Men stort allmänt intresse har de foton Blomgren tog på gator och byggnader i Klippan och i trakten däromkring. Hans miljöbilder visar hur en ort som Klippan växt fram och förändrats ganska dramatiskt över en 50-årsperiod.

– Jag har jobbat intensivt med Blomgrens bildarkiv i sex år, säger Bengt Emgård, ordförande i släktforskarföreningen. Men jag hittar fortfarande nya detaljer i hans foton som visar vilken mästare han var. Han var till exempel tekniskt kunnig och kunde klippa och klistra så att skärpan i ett färdigt foto hamnade på två ställen, både på en grupp människor och ett torp som fanns 100 meter bakom människorna. Sådant gjorde han i laboratoriet för 100 år sedan, långt innan det fanns datorer och photoshop.

– Han hade god fantasi och kunde välja perspektiv och vinklar på ett sätt som skapade fina kompositioner, fortsätter Mats Pettersson från hembygdsföreningen. Fick han en chans till ett intressant foto så tog han den. När Yllefabriken byggde sin skorsten 1910 så fick han en sådan möjlighet. Han klättrade upp i skorstenen med sin cirka 15 kg tunga kamerautrustning och tog några kort innan byggnadsställningen revs. Det blev några intressanta vyer över Klippan för mer än hundra år sedan. Chansen att klättra upp i skorstenen med kamera återkom inte och han visste inte om bilderna blivit bra förrän han framkallat dem i laboratoriet.

Vykort
Blomgren bedrev också en ganska omfattande förlagsverksamhet och fotograferade miljöer i den närmsta trakten. Han lät sedan trycka dessa foton som vykort. En del  av dessa foton har hamnat i hembygdsföreningens ägo och finns till försäljning.

Databas
För att få söka i Blomgrens bilder på internet hemifrån krävs medlemskap i någon av de nämnda föreningarna. På biblioteken i Klippans kommun finns publika datorer där alla kan söka i databasen.

Läs mer på www.blomgrensbilder.se.

Två visningar om året

Fajersons ur-affär.


En stor del av Blomgrens foton visar ett Klippan med omnejd så som det såg ut för 80-100 år sedan. Bengt Emgård och Mats Pettersson kommer att hålla i den första bildvisningen. Förhoppningen är att kunna arrangera två offentliga bildvisningar om året.

– Vi vill att alla skall få möjlighet att träffas, umgås och njuta av Blomgrens fina bilder och att bildvisningarna kommer att väcka minnen och känslor av nostalgi som sätter igång samtal bland de närvarande, avslutar Bengt Emgård.

Blomgrens bildskatt har kommit många till del genom hembygdsböcker,

Storgatan österut i början av 1900-talet.

föreningstidningar och facebooksidor. Konstföreningen och Klippans kommun har haft utställningar i Konsthallen med hans foton. De offentliga bildvisningarna blir ytterligare ett sätt att få glädja sig åt den skicklige fotografen Axel Blomgrens bilder.

Vad: Bildvisning av Blomgrens bilder

När: Tisdag 7 mars kl 18.30 (insläpp 18.15, begränsat antal platser)

Var: Konsthallen i Klippan, Storgatan 9

Arr: Klippans hembygdsförening, Åsbo Släkt- och folklivsforskare och Kultur- och fritidsförvaltningen, Klippans kommun