2016 års vinnare av Årets bild

Intresset var större i år än föregående år av att delta i vår fototävling. Särskilt stort var intresset att skilda djur och natur vilket var den kategori som hade flest bidrag med 70 anmälda fotografier. Totalt deltog 141 foton.

Juryn med Rickard Nilsson i spetsen hade ett tufft jobb att välja ut vinnarbilder. Aldrig tidigare har juryn varit så oense vilket är ett bra betyg till alla fotografer som deltog. Många bidrag och hög kvalitet på bidragen blev en svår ekvation för juryn. Personliga favoriter fick väljas bort och majoritetsbeslut fick avgöra vilka som blev årets vinnare.

– Det är alltid svårt att välja bort ett foto som man tycker är riktigt bra fast det betyder också att det fanns många riktigt bra foton att välja mellan, säger Rickard som till vardags arbetar som pressfotograf.

Klippancheck
Vinnarna i respektive tävlingskategori får varsin Klippancheck på 1 000 kronor samt en förstoring på det segrande fotografiet. Samt äran, förstås…

Klippanchecken – som är ett utmärkt presentkort – gäller i de butiker i Klippan som är medlemmar i Klippans Köpmannaförening.

Människor: Johan Lilja. Foto: Cool Dude
Johan Lilja blev dubbelvinnare av årets bild och det var en chockartad glädje hos honom när han fick beskedet. Till vardags jobbar Johan som säljare inom IT-branschen fast han är även en uppskattad hobbyfotograf.

– Den här sommaren kommer bli fantastisk då jag har sju olika bröllop där jag ska fotografera. Det brukar bli några bröllopsfotograferingar om året, berättar Johan.

Det var faktiskt bara en tillfällighet att Johan skickade in bilder till ”Årets bild” och han vågade inte tro på att han skulle vinna och absolut inte i två klasser eftersom det var så många bra bidrag.

Bilden ”Cool Dude” togs i samband med familjens drömsemester under två månader i Thailand och Vietnam. Kvinnan på bilden är en 1,50 lång kvinna som jobbar på en marknad. När bilden togs försökte samtidigt en försäljare mata Johan med syrsor, berättar Johan.

Juryns motivering:
”En härlig porträttbild, där all hennes livserfarenhet framträder i all hennes skrynklighet. Samtidigt finns det en naturlig glädje i hennes ögon.”

Djur/natur: Johan Lilja. Foto: Närmast vinner
Det andra vinnarbidraget, ”Närmast vinner”, är taget hemma i trädgården.

– När klematisen i trädgården slår ut drar den till sig mycket insekter. Det är svårt att hitta fokus och bländare men jag tycker jag fick till det, berättar Johan. Det tyckte vi i juryn med.

Juryns motivering:
”En tilltalande närbild, där det korta skärpedjupet ger full fokus på biets ögon, som känns nära.”

Ögonblicket: Cizi Engman. Foto: Oväntad våg
En oväntad vinnare enligt Cizi själv men också en återkommande vinnare eftersom Cizi Engman vann i kategorin ”Djur och natur” 2014. När Cizi inte fotograferar jobbar hon som barnyogainstruktör men har fotograferingen som hobby.

– Jag väntade mig verkligen inte att vinna igen utan skickade in några bilder i sista stund. När jag blev kontaktad att jag vunnit hade jag glömt bort att jag skickat in foton. Helt klart en positiv överraskning. Neo (sonen på fotot) kommer att bli överlycklig när han får se tavlan med fotot. Det är en härlig semesterbild från Kanarieöarna när han satt vid strandkanten och lekte på stenarna i vattnet.

Juryns motivering:
”En verklig ögonblicksbild, där vågen och badpojken möts högst oväntat. Vattnets kraft och ansiktsuttrycket i motsats till det lugna vatten i bakgrunden gör denna bild till en klar
vinnare.”

Lokala motiv: Anna OlofssonFoto: Herrevadskloster i sprakande vacker höstskrud
Anna Olofsson jobbar inom läkemedelsindustrin och tycker om att fotografera på fritiden. Barnen går på Ur och Skur i Ljungbyhed vid Herrevadskloster och just den här dagen var vädret perfekt liksom ljusförhållandena. Kortet fångade verkligen Herrevadskloster som är pärlan i Ljungbyhed som lyfter hela byn.

– Bildens färger, hela prakten liksom historiens vingslag fångades i bilden. Hösten med dess färger är den vackraste årstiden berättar en glad vinnare, Anna Olofsson.

Juryns motivering:
”En utav kommunens verkligt kända platser. Fotografen har hittat vackra färger, tänkt till med grenarna i förgrunden och fått en bra balans i bilden. Spännande också med det kvadratiska formatet.”