Tempelriddarkost – gav medlemmarna långt liv

Friskvård, ”stenålderskost”, ”medelhavskost”, motion m m diskuteras i dessa dagar. Målet är ett leva ett långt friskt liv. Detta lyckades tempelriddarna med för 800 år sedan.

Tempelriddarorden grundades av nio riddare år 1119. Syftet var att skydda kristna pilgrimer under resan till ”Det heliga landet”. Namnet kom av att på Tempelberget i Jerusalem fanns ordens högkvarter. Orden kringramades av tuffa regler, inte minst på kostens område.

Tidigt uppmärksammades att ordens medlemmar var betydligt friskare och blev framförallt betydligt äldre än befolkningen. Då tillskrevs detta ”att Gud gett dem längre och friskare liv”. Men dagens forskare vid Roms universitet har konstaterade att det var den strikta kosthållningen som var största orsaken till livslängden. Men även att orden var mycket noga med hygienen. Tempelriddarna hade en för sin tid exceptionellt hälsosam livsstil.

En vanlig måltid bestod av fisk, ost, olivolja, färska frukter och grönsaker samt stora mängder ärtväxter. Kött åts sällan. Vin dracks, men bara i små mängder och då blandad med aloe, som har antiseptiska egenskaper.