Vasasjöslingan – Strövområde med historia

Närheten till fin natur är vi i Klippanbygden nästan bortskämda med, det vet du väl? Hela Söderåsen med bland annat Skäralid och Klöva Hallar ligger några minuters biltur från tätorterna. Längs med Rönne å finns mängder av smultronställen för den som vill få en stunds avkoppling i behaglig miljö.

Men för de flesta är cykel eller de egna benen bättre än bilen! Endast en cykeltur eller en promenad bort finns förnämliga miljöer att koppla av i. Nackarpsdalen med Odensjön vid Röstånga, Tomarps ene och Prästamarken utanför Kvidinge, och Bjersgård norr om Klippan är bara några exempel på fina naturområden.

Vasasjön

Ett fint strövområde norr om Klippan är Vasasjön. Runt sjön finns Vasasjöslingan som har en varierad terräng på en väl upptrampad stig. Bokar som skimrar i grönt och det lugna vattnet i sjön skänker ro. Fågellivet är rikt, om än inte unikt, och du kan se gräsand, knipa och grågås. Småfåglar som rödhake och gärdsmyg dyker upp och de större rovfåglarna ormvråk och glada är allmänt förekommande. På sommaren är luften full av trollsländor. Slingan runt sjön är cirka 3,5 km och man har med fördel stadiga skor på fötterna. På norra sidan kan man göra en avstickare från stigen för att titta på Stjärngravarna, en fornlämning från yngre järnåldern.

Historisk miljö

Vasasjön ligger i närheten av Bjersgård, en miljö med intressant historia. Sjön är egentligen en fördämning som skapades på 1600-talet för att förse Bjersgårds möllor med vattenkraft. Från Bihagasjön har det grävts en kanal ner till det som idag är Vasasjön. Vasasjön har bildats som en damm tack vare några små rullstensåsar på södra sidan av ”sjön”. I åsarnas svackor har jordvallar byggts upp för att kontrollera och styra vattenflödet. Vattnet har sedan letts vidare genom dammar och kanaler ner till kvarn, hammarmölla och såg vid Bjersgård.

Krigsfångar grävde

Lokalhistorikern Torsten Hannrup redogör i sin intressanta bok ”Bjersgårdsarkivet
– Gyllestiernorna på Bjersgård” för hur hela sjösystemet kring Bjersgård har uppkommit. Kanalen mellan Bihagasjön och Vasasjön
– ”Fläskhallsrännan” – har enligt muntlig
tradition grävts av svenska krigsfångar, vilket Hannrup håller för sannolikt. Det största
arbetet med att få ett kontrollerat vattenflöde ner till Bjersgård leddes av Laxmand Gyldenstiern, som förestod godset från 1609 och var ägare 1620-1650.

Att känna historiens vingslag samtidigt som man njuter av den fria naturen är ju inte så tokigt. Bjersgårdsområdet är rikt på historia och naturvandringen blir mer spännande när man känner till lite grann om hur människor levt och omformat miljön. Omkring oss har vi både natur och kultur, det är det som vi lever och andas av. Eller hur?På hemsidan www.skanes-nordvastpassage.se finns bra tips och fin bakgrundsinformation om natur och kultur i Rönneådalen. De fina utflyktsmålen är oftast närmre än man tror!