Festligt folkvimmel i Ljungbyhed

Nu börjar Ljungbyheds gammelmarknad bli gammal på riktigt! Det är 32:a året som Ljungbyheds Köpmanna- och företagareförening arrangerar marknaden. Det blir som vanlig festligheter utöver det vanliga på Ljungbyheds gator. Från middagstid på fredagen den 12 augusti och hela lördagen fylls Storgatan med marknadstånd. Dofter av sockervadd och grillat kött kommer att sprida sig i byn. Glada barn kommer att synas med ballong i hand och slickepinne i munnen. Festligt folkvimmel, kort sagt!

Traditioner

Marknaden bygger vidare på traditioner som man skapat under åren. Något annat är väl inte att vänta av en ”gammelmarknad”?
– Det blir en traditionell marknad, säger Bo Rosengren, ordförande i Köpmanna- och
företagareföreningen. Vi ser som vanligt till att barnen får ett tivoli att roa sig på och positivhalaren som varit här tidigare kommer igen, ett uppskattat inslag inte minst av barnen. Och så har vi engagerat Klippans ungdomsorkester, dom kommer att marschera runt och spela på marknaden.

Utomhuspingis i Parken

Intresset för Hasaloppet som arrangerats tidigare år har svalnat och i år blir det istället en turnering i utomhuspingis som avgörs i Parken. Lag från företag, föreningar och privatpersoner har anmält sig och gör upp om vinsterna som består av pris och äran, naturligtvis.
– Vi räknar med cirka 100 knallar, fortsätter Bo. Det är kanske lite mindre än vad vi hoppats på. Det verkar inte vara någon riktig återväxt bland knallarna, när de gamla lägger av. Men det blir ju en rejäl marknad ändå!

Det är en oemotståndlig tradition Köpmanna- och företagareföreningen har lyckats skapa i Ljungbyhed. Dessa årliga folkfester livar upp bygden och är uppskattat av såväl knallar som besökare. Handlarna får besök av folk som annars inte kommer hit och det blir ett tillfälle att skaffa nya kunder. Ljungbyhed lever upp under Gammelmarknade