Åter till Bruket – vinnaren i månadstävlingen bjöd sin syster

Vinnaren i vår månadstävling, Monica Witlock, bjöd familj och syster på Bruksspelet. Det blev en kväll med hyfsat väder och fin underhållning nere på Pappersbruket. På scenen var det som tidigare år en stor ensemble med sex proffs och ett sextiotal amatörer. Bland de professionella fanns bland annat Regina Lund som hade en av de ledande rollerna som Östermalmsdamen Margareta Torsson.

Årets musikal – för det får man nog kalla det – utspelade sig på Regnbågen och Folkets hus i Klippan i slutet av 1950-talet. I den intrigrika handlingen förekommer brottare och gymnaster som konkurrerar om träningstider, bruksarbetare och deras fackförening, ungdomar som vill spela rock´n´roll, hemmafruar som vacklar mellan att gå husmorskurs eller att få lära sig fint manér på Stockholmsdamens Torssons kurs. Och lite till… Allt detta framfört till musik, sång och dans med en fartfylld och mäktig koreografi.
– Jättefint, tyckte Monica efter föreställningen. Det var väldigt trevligt. Och det var roligt med allt detta om Regnbågen. Det var en fin kväll, och vi hade dessutom tur med vädret. Jag arbetade själv på Folkets hus i början av 1970-talet, men det var ju lite senare än när detta utspelade sig.

Från Australien

För systern, Lilian Ahlquist, blev det ett återvändande i dubbel bemärkelse. Lilian emigrerade till Australien 1969 och har sedan dess bara varit ”hemma” och hälsat på i Sverige vid tre tillfällen. Den här fjärde gången blev det alltså även ett besök till Pappersbruket där Lilian arbetade i sex år innan hon for iväg till främmande land. På 1960-talet var det arbetskraftsbrist i Australien och man rekryterade aktivt européer dit.
– Jag jobbade på Bruket med kuvert- och brevpapper som packades i boxar, berättar Lilian. Men jag kan inte precis säga att jag längtar dit igen. Vi har under många år haft lantbruk i Australien. Vi har sysslat med allt möjligt, men nu har vi en fårfarm som ligger 20 mil väster om Sydney.

Nu slapp Lilian gå in till kuvert- och brevpappersavdelningen på Bruket och fick
istället se årets Bruksspel. En plats på läktaren mellan några av brukets byggnader och sång, musik och dans blev nog bättre än fabriksarbete.
– En mycket fin musical, fortsätter Lilian. De var bra allihopa, även de som inte är professionella gjorde mycket bra ifrån sig. Det var mycket som man kände igen från 1950-talet: brottningen, Folkets hus och fackföreningen. Och Pålles korvkiosk!

Det var en nöjd Monica Witlock som kunde bjuda syster, son och sambo på Regnbågen – 2016 års bruksspel. God underhållning i unik miljö, strax nedanför den fint renoverade fabriksskorstenen!