Klippan pizzeriarik – trots motstånd i början

Klippan har många pizzerior, allt fler gillar maträtten. Pizzan har blivit en allt vanligare helgkvällsrätt. Men intåget i Klippan blev motigt, särskilt för den pizzeria som startade mitt emot skolan.

Pizzan är enkel att göra och kan anpassas efter önskemål. Maträtten har anor från antiken. Skalden Hesiodos beskrev rätten på 700-talet f v t. Då kallades den plankutos (platt bröd med fyllning). Men det var Neapel som gjorde pizzan uppskattad och till ett begrepp. Den spreds över Europa. Namnet ”pizza” kommer från Nepal, liksom reglerna för hur en pizza ska vara.

På 1700-talet utvecklades pizzan. Gick från att vara ”fattigmansmat” till att bli ”kunglig rätt”. På 1800-talet hade rätten kommit till USA. Men 1945, efter freden, ”exploderade” rätten och blev vanlig i USA. Till Sverige kom pizzan 1947. Det var till Borås och Västerås, med invandrare.

Pizzan blev snabbt uppskattad i Sveriges. Det skapade oro. LRF varnade 1973 för ”att svenska mattraditionen” var hotad. Tre år senare kom pizzan till Klippans kommun. Det var arbetslöse Anton Srdoc som började baka pizzor i Ljungbyhed. Restaurang Monte Rosa vid Järnvägsgatan kompletterade sitt utbud med pizzor. Men det var först då en specialbutik för pizzor skulle startas mitt emot skolorna vid Storgatan i Klippan som det blev ”liv i bygget”. Byggnads- och hälsoskyddsnämnden var emot, bygglovsansökan avslogs, läkare, tandläkare och sköterskor protesterade. Inget hjälpte länsstyrelsen avslog kommunens nej, protesterna hjälpte inte. Det blev pizzerior.