Mats P – Ny skribent på Söderås Journalen

Intervjuare: Mats P / Intervjuad: Mats P

Mats P, du har börjat skriva för Söderåsjournalen. Hur kan det komma sig?
– Johanna skall vara föräldraledig och man annonserade efter en vikarierande skribent. Och så sökte jag den tjänsten. Så var det.
Och? Bara så där?
– Jag tycker ju om att skriva och det blev ett utmärkt tillfälle att yrkesmässigt få hålla i pennan. Fast vi skriver ju med datorer också, förstås.
Jag förstår. Det är inte ovanligt med datorer idag. Vem är du då, Mats P? Vad står P:et för till exempel?
– Pettersson, mycket vanligt namn för övrigt. Jag är bibliotekarie, har jobbat på biblioteken i Klippan och Ljungbyhed, men i Åstorp de senaste 14 åren. Jag är Klippanbo, av ohejdad vana får man väl säga, född och uppväxt här. Jobbade lite på Pappersbruket och Läderfabriken innan jag läste till bibliotekarie. Spelade fotboll och brottades i tonåren, men i rätt många år nu så har intresset för musik tagit mycket av min tid. Jag var med och startade Svenska Popfabriken för hundra år sedan och…
För hundra år sedan?
– Nja, i slutet av 1970-talet. Jag har spelat och tjoat i några rockband, Kriminella Gitarrer och Dolkenihåsan, och idag spelar jag i Lasakungen. Och så har jag hållit i skivinspelningar, administrerat och så där, du vet. Men jag har också skrivit sångtexter till banden jag har spelat i, så klart. En låt heter En riktig man. Fin text, den handlar om mig! Fast jag har ju en som heter En tradig figur, den är ju också självbiografisk…
Jag förstår! Du har alltså lite självinsikt?
– Ah, du… Nä, nu pratar vi om något annat. Jag är intresserad av lite allt möjligt, läser gärna en bok. Jobbar man på bibliotek så får man tvåhundra boktips. Om dagen, alltså! Jag tycker om att utforska hembygden, en cykeltur i omgivningarna några gånger i veckan under sommarhalvåret blir det. Ja, det var nog allt.
Ånej, den intresserade läsaren vill nog veta lite mer. Favoriträtt? Bästa semestern? Läser just nu? Bästa TV-program? Familj? Favoritfärg?
– Bjöck! Lite grann av privatlivet måste jag väl få ha i fred!? Men jag kan avslöja att jag har en pallkrage i min trädgård med tre morötter i.
Amen, sluta nu! Kan du tala om varför du har fått jobbet?
– Nja, jag känner ju till Klippanbygden rätt så bra. God lokal- och personkännedom kan man väl säga att jag har. Jag har ju producerat lite texter. Förutom sångtexter så har jag ju skrivit pressinformationer och en och annan lokalhistorisk artikel genom åren. Så det ska nog gå bra, det tror jag.
Då tackar jag för pratstunden.
– Det var så lite så. Blir det inget kaffe..?