Föreningen är deras bisyssla

Norra Åsbo Biodlareförening är en av Skånes äldsta biodlarföreningar. Verksamheten startade i Röstånga folkskola den 26 mars 1894. Idag har man ett 60-tal medlemmar från Söderåsens alla områden.

I kalla februari är det inte mycket aktivitet bland bina, men föreningens medlemmar däremot laddar för en ny säsong!
– Nu är det mycket underhållsarbete. Biodlarna reparerar saker till sina biodlingar och ser över vad de har och behöver. Vi träffas en gång i månaden på vinterhalvåret. Då har vi möte och intressanta föreläsningar, säger Bengt Svensson som är ordförande i Norra Åsbo Biodlareförening.

Under sommarhalvåret är träffarna mer intensiva. Då träffas föreningens medlemmar en gång i veckan vid den egna föreningsbigården i Ljungbyhed. Där hjälps de åt att sköta bikuporna och kan även komplettera sina egna samhällen med bin härifrån.

Viktiga i växtriket!

– Bin gör väldigt stor nytta på många sätt. Det är inte bara för honungens skull som det är bra, utan också för växt- och djurlivet. Bina hjälper till att pollinera blommorna så vi får mer frukter, bär och frön, fortsätter Bengt.
Att biodling blir mer och mer populärt märker Bengt och de andra i föreningen.
– Det krävs inte så mycket för att börja med biodling. I städerna förekommer det biodlingar på taken till höghus till exempel. Vi kommer att starta nybörjarkurser i år för den som är sugen på att lära sig mer om biodling.

Stor skillnad på smak och kvalité

Smaken och kvalitén på honung kan variera mycket. Bara inom Norra Åsbo Biodlareförening kan smaken skilja beroende på vilka blommor och växter som finns i närheten av de olika bisamhällena.

Bengt är ”nygammal” ordförande. Han var med i föreningen på 80-talet och var ordförande även då. Nu är han tillbaka på ordförandeposten och han är helt övertygad om en sak:
– En gång biodlare, alltid biodlare!

Mer information finns på: www.asbobi.se