Zignerat Zachhau

Vad märkligt det känns när man varit på resa en lång tid och kommer hem. Tiden blir ett märkligt begrepp. Har tre månader redan passerat? Tiden som gick så sakta. Tiden som gick så fort.

För att acklimatisera oss efter tre månaders ledighet i USA så hade jag, min man och vår dotter en vecka ledigt hemma i Sverige innan verkligheten drog igång. Det var tur, flera nätter i rad vaknade Ebba, 2 år, vid 03-snåret och ville leka, äta frukt och dra igång dagen. Jag och min man gick på någon slags ”8-timmar-hit-eller-dit-överskottsenergi”. Vi hann med 4 julmarknader, träning, träffa vänner och familj, titta på nytt hus, besiktiga bilen, sortera ut 5 sopsäckar med kläder/saker, ändra om i källaren och laga köttfärslimpa. Sen sov vi till klockan 12 i tre dagar.

Det är märkligt att tänka på att livet i Estes Park, Colorado, pågår som vanligt fast inte VI är kvar. Precis som det var märkligt att tänka att tre månader har passerat här hemma, precis som vanligt, när vi var iväg.

Jag är glad över att komma hem till julen. November är ingen favoritmånad för många och det var inte överdrivet med soltimmar som Skåne hade att skryta med november 2014 har jag förstått. Jag älskar november för då fyller jag år. Så är det med det.

December gillar jag för då kommer adventsljusen fram, det julpyntas och med lite tur blir det sådär krispigt frostigt så det prasslar i de gamla höstlöven när man är ute och går. Jag tycker om att gå kvällspromenad med hunden och titta in genom fönster (på ett bra sätt, inte på ett stalker-sätt) och se värmen och ljusen som finns där inne.

I år ska jag försöka ta det lugnt och inte julhetsa för mycket. Jag har köpt ett färdigt pepparkakshus-set och ska skita i alla bilder på facebook med välstädade hem, dresserade hundar och fantastiska pepparkakshus/lussekatter/inslagna paketer.

Jul-misstag jag har provat och INTE ska göra om:
– Göra egna talgbollar med kokosfett och fågelfrö till alla frusna och hungriga pjoddar. En talgboll kostar inte många kronor i affären. Köp färdiga. Smält kokosfett är väldigt varmt, glatt och svårt att få bort när man tappat det på golvet.
– Pepparkakorna. Det börjar alltid så bra med degen och man kavlar och tar ut söta små gubbar. Men degen tar liksom aldrig slut. Och alla tröttnar och sen står man där själv med halva degen kvar, svär och kavlar.

Nä, nu tar vi jul med köpekakor, köpeskinka och halvfabrikat. Vill man kan man ju alltid hälla över det i vackra, gammeldags kantiner och ta en bild och lägga ut på Facebook eller Instagram #lyckligaunderbarajul-jagharlagatalltsjälvoch-smalärjagocksåochhundenlyssnarpåinkallning-ochalltärtippelitopptopptopp.