Nya spår för dressinjärnvägen

Att cykla dressin mellan Nybygget i Klippan och Ljungbyhed är en populär sysselsättning för många kommuninvånare och turister. Dressinerna hyrs ut av föreningen Veteranjärnvägen Klippan-Ljungbyhed och uthyrningen är igång mellan den 1 april och den 31 oktober.

Under en säsong är det cirka 3 000 besökare som cyklar dressin! Nu tar föreningen ytterligare ett steg genom en utbyggnad av dressinspåret.
– Vår plan är att få in den nya banan på F5-området i Ljungbyhed. Vi ska sluta ungefär 500 meter innan det nuvarande ”målet” och göra en bankurva in på F5. Då hamnar man intill Thulinvägen och har bara cirka 50 meter till Militärhistoriska museet, säger Mats Waldemarsson som är kassör i föreningen.

Tanken var från början att komma igång denna sommar med utbyggnaden, men föreningen har väntat på nyttjanderättsavtal som ska undertecknas och godkännas av kommunen. Så fort det är klart och godkänt kommer föreningen att sätta igång med arbetet.
– Föreningen kommer själv att bygga och lägga det nya spåret. Vi har redan allt material, så det som kommer att kosta för vår del är maskinhyra samt grus och makadammbärlager. Vi letar hela tiden efter sponsorer som kan stödja vårt arbete.

Långväga dressingäster

I dag äger föreningen 25 dressiner som används flitigt under varje säsong av besökare från bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och Holland. Den härliga dressinturen går genom det vackra landskapet och kommer genom utbyggnaden att bli ännu mer spännande för turisterna.
– I och med utbyggnaden så genererar det besökare till F5-området. Inne på området finns företag, vackra kulturbyggnader och mycket annat som är intressant för alla besökare. Vi har även planer på fler möjligheter, bland annat för att kunna stanna längst spåret för att fika sin medhavda matsäck och kanske grilla. Vi har också tankar på att sätta ihop olika upplevelsepaket där man kan kombinera exempelvis dressincykling och konferenser. Utbyggnaden gör att vi kan utforma många spännande upplevelser och nå nya kundgrupper.

Nya möjligheter!

Om allt går som föreningen vill så kommer arbetet med det nya spåret att påbörjas under sensommaren i år.
– Vi hoppas att vi kan inviga utbyggnaden nästa säsong, och då kommer det bli mycket spännande att se vilka möjligheter och ”dörrar som öppnas” genom vårt nya dressinspår, avslutar Mats Waldemarsson.