Aktiva Kvidinge

Kvidinge må vara ett litet samhälle, men utbudet av föreläsare är enormt! Här kan man lyssna, lära, förundras, förvånas, gråta och skratta både på torsdagar och söndagar. På söndagar är det Kvidinge föreläsningsförenings digra program och på torsdagar är det Kvidinge Sockens Hembygdsförening som bjuder in spännande föreläsare.

Söderås Journalen är nyfikna på hur det kan komma sig att Kvidinge har ett så rikt föreläsningsliv och tog en pratstund med de båda föreningarna.

Söndagar med Kvidinge Föreläsningsförening

Ove Persson har varit ordförande i Kvidinge Föreläsningsförening i drygt två år. Programmet för vårterminen 2014 är i full gång och man har redan hunnit gästas av Margareta Pålsson, landshövding, Ingvar Skogar, naturfotograf, Kenny Lindqvist, kåsör och Peter Englander, trädgårdsentusiast.

– Föreningen startade för över 100 år sedan. Det är en anrik förening, men inriktningen har varit den samma genom alla år. Föreningen startades för att bredda folks kunnande inom olika områden, eftersom skolorna inte var uppbyggda på samma sätt som idag, berättar Ove.

Ove fick upp ögonen för föreningen genom sin folkskolelärare som var ordförande i föreningen på den tiden. Som skolelev gick han gärna på föreläsningarna, och en tradition är att det är gratis för barn och ungdomar på söndagarnas föreläsningar.
– I snitt brukar vi ha 55 gäster på varje föreläsning. Föreläsningarna är också ett sätt för folk att komma ut och träffas.

Inför varje ny termin sätter styrelsen sig och funderar på tänkbara föreläsare. Kvidinge föreläsningsförening är medlemmar i Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation, och de har en gemensam träff en gång om året.
– Där får vi många idéer och förslag på föreläsare, säger Ove.

Han tycker att föreningen lyckats få dit alla de föreläsare de har velat ha. Varje termin avslutas med ett musikprogram, i år är det Hanna Elwe trio som besöker hembygdshallen söndagen den 6 april.

Eldsjälar och ideella krafter
Ove tror att det stora utbudet av föreläsningar och torsdagskvällarna i regi Kvidinge Sockens Hembygdsförening beror på många faktorer.
– Här finns många eldsjälar och ideella krafter. Vårt mål nu är att nå den lite yngre publiken. Vi håller på med en hemsida där vi kan informera bättre om våra föreläsningar. Vi ska också försöka ha lite mer riktade aktiviteter, t.ex. bjuda in en föreläsare som riktar sig till speciella intressen såsom sporter och sysselsättning.

Torsdagskvällar med Kvidinge Sockens Hembygdsförening

1952 bildades Kvidinge Sockens Hembygdsförening. 1959 stod museet klart och där kan man bland annat se hur man bodde 1731. På torsdagskvällarna möter dåtid nutid när spännande gäster bjuds in och står för en blandad repertoar, med allt från musik, föredrag och bildvisningar.

Det är den 35:e säsongen som Kvidinge Sockens Hembygdsförening återigen levererar ett spännande utbud av ”Torsdagskvällar”. I år har man redan hunnit gästas av bland annat Joakim Bengtsson från Antikrundan, Kvidinge Country Rockers och Åstorps kommuns stadsarkitekt Johanna Perlau som berättade om bevarandet och framtidsplanerna för Kvidinge.

Allt från musikkvällar till författarbesök
En av eldsjälarna bakom ”Torsdagskvällarna” i Hembygdshallen är Jan Nilsson, ordförande i Kvidinge Sockens Hembygdsförening. Förutom att vara en av dem som kommer med idéer till programmet har han även stått för underhållningen en torsdag under våren. Då bjöds publiken på ”Inomhus byavandring”, där Jan berättade om Kvidinges ”paradgata” då och nu.
– Det kommer i snitt 50-60 personer på våra ”Torsdagskvällar”. Vi försöker sätta ihop ett så blandat program som möjligt där vi kan erbjuda allt från musikkvällar till författarbesök. Det finns en gammal tradition i Kvidinge att ta vara på det historiska i trakten. Jag tror det är därför folk har ett så stort intresse för både våra torsdagar och föreläsningarna på söndagar,
säger Jan och hälsar alla välkomna till Kvidinge Hembygdshall.

På klippanshopping.se under rubriken ”Evenemang” kan du läsa mer om och se datum för föreläsningarna i Kvidinge, både på torsdagar och söndagar. Det finns fortfarande chans att lyssna till många spännande gäster! Bland annat kommer Billy Heils Quartett med vokalist Maria Knutsson torsdagen den 3 april. Söndagen den 6 april står Hanna Elwe trio för underhållningen med musikprogrammet Monica Zetterlund i sångernas spegel

Under sommaren kommer de båda föreningarna att göra klart programmet för hösten 2014. Söderås Journalen håller dig uppdaterad på vilka spännande föreläsare som kommer på besök!