Intensiv, rolig och spännande start för Klippans nya kyrkoherde

Pernilla Håkansdotter Olsson tillträdde som kyrkoherde för Klippans pastorat i augusti 2013. Hon beskriver sin arbetstitel med ordet visionär. En visionär som jobbar med organisation, ledarskap och personalutveckling. Allt baserat på ett mål: en kyrka som är
öppen för alla alltid.

Pernilla Håkansdotter Olsson sammanfattar den första tiden som kyrkoherde i Klippan som intensiv, rolig och spännande.
– Att vara kyrkoherde kan jämföras med att vara VD. Jag är verksamhetsledare för Klippans pastorat och ansvarar för 8 kyrkor och cirka 55 anställda.

Närmast kommer Pernilla från en tjänst inom Svenska Kyrkan utomlands. Då hade hon hand om ett ”aningens” större område:
Kalifornien.
– Det finns många skillnader med det jobbet och detta. Där var vi bara tre anställda som förväntades göra det jobb som 55 människor gör här, men jag trivdes bra. Jag tar med mig många erfarenheter från tiden i USA. Där är kyrkan en samlingspunkt på ett helt annat sätt än vad den är i Sverige. Det är min förhoppning att kyrkorna i Klippan också kan bli en samlingspunkt och mötesplats. Jag vill få folk att känna att det är meningsfullt att besöka kyrkan och ta del av alla våra verksamheter.

Arkitektstudenter, Klippansoffa och tro

En annan skillnad mot jobbet i USA är arbetsplatsen.
– Jag hade inte förstått från början hur berömd S:t. Petri är. Nästan dagligen ser jag folk utanför mitt kontor som skissar och antecknar. Många gånger är det arkitektstuderande från hela världen som kommer för att titta på den världsberömda kyrkan! säger kyrkoherden som nyss fått tillåtelse av Riksantikvarieämbetet att byta ut tre handtag i den kulturmärkta byggnaden!

Pernilla vill att kyrkan ska våga ta mer plats i det offentliga rummet. Synas, finnas och vara ute bland människorna.
– Jag blev kontaktad av Per Johansson, en av aktörerna kring ”gäst i Klippansoffan” som tidigare arrangerats i Klippans Konsthall. Det tycker jag är en jättebra idé. Vi slog oss samman med representanter från kommunen och kan nu stolt presentera att vi den 23 februari kommer ha en gäst i Klippansoffan, men i St. Petri Kyrka! Klippans kommun är fortfarande huvudarrangör, men i samarbete med Svenska Kyrkan. Gästen blir Marcus
Birro. Min förhoppning är att gäst i Klippansoffan kan cirkulera till välkända platser i kommunen. Tänk vad häftigt om Pappersbruket kunde ta nästa ”gäst i Klippansoffan?

Sin egen tro sammanfattar hon med orden trygghet, tillit, närhet och omsorg.
– Bibelcitatet ”Gud är kärlek” beskriver tron bra. Ingen är felfri och alla har samma förutsättningar. Det finns en ödmjukhet i att arbeta med sig själv och lära sig säga förlåt och omvärdera åsikter. Kyrkan och min tro har för mig blivit vägen till min personliga utveckling.

Träningsinstruktör och mamma

När Pernilla inte är på jobbet, vilket det blir väldigt mycket av just nu, tycker hon om att träna. Hon är instruktör i fuego, gympa och boxning på Friskis och Svettis. Dessutom är hon mamma till två flickor som är 10 och 14 år. Det nya jobbet innebär ytterligare en stor förändring för Pernilla som blir Klippanbo från den 29 januari!
– På fritiden träffar jag vänner och tränar. Men nu när jag jobbar så mycket har det blivit mycket tid på soffan efter en arbetsdag, erkänner hon.

Pernilla hoppas på att kunna väcka en ny nyfikenhet för kyrkan hos Klippanborna.
– Jag vill att alla ska känna att det är deras kyrka. Mitt intryck av Klippan hittills tyder på ett gott klimat och stort engagemang.

Hopp, glädje och livslust

Pernilla har visioner om sitt eget och medarbetarnas arbete. För Pernilla är gudstjänsterna en viktig del i arbetet för att visa att kyrkan finns.
– Oavsett hur du känner dig när du kommer till gudstjänsten så ska känslan efteråt tillföra hopp, glädje och livslust. Det är innehållet som är det viktigaste, inte agendan.

När vi säger adjö pekar hon mot skylten som sitter vid ingången till St. Petri ”Kyrkan är
öppen”.
– Och det är just vad den ska vara, öppen! avslutar visionären, träningsmänniskan, mamman och kyrkoherden Pernilla.