De lär skåningarna att dansa!

En av Skånes största föreningar med cirka 500 medlemmar finns i Kvidinge. Det är dansanta Blåa Skor, dansklubben som lärt många skåningar att svänga de lurviga.

Nytt år betyder terminsstarter och Blåa Skor har kursstart den 2 februari för vuxna och 3 februari för barn. Vad är då hemligheten bakom klubbens stora medlemsantal?
– Väldigt många människor gillar formen av friskvård som dansen är. Man rör på sig och lär sig samtidigt att kunna dansa, säger föreningens ordförande Elisabet Williams.

Motionsdansare och tävlingsdansare

Föreningen har folk som dansar både för friskvården och för motionen, men också många aktiva tävlingsdansare. För tävlingsdansarna har man instruktörer från andra klubbar som kommer till Blåa Skor och håller i träningarna. Tävlingsdansarna är väldigt framgångsrika. De tävlar runt om i landet och minst sex par kommer att ställa upp i SM i Borås i maj.
– Vår populäraste kurs är nog nybörjargruppen för vuxna i bugg. Det är alltid fler kvinnor än män som anmäler sig, så vi vill gärna ha fler män på kurserna! Jag tror att nybörjargrupperna är så populära för att folk vill kunna dansa när man är på fest eller lokal, och det ger en självkänsla och självförtroende att kunna dansa, säger Elisabet.

Klasslöst i danslokalen

Vårterminen 2002 startade Blåa skor sin verksamhet i Kvidinge. De flesta träningarna äger rum på söndagar.
– Det som är så häftigt med dansen är att det är lika för alla. Vi har dansare från 5 år upp till 70+. Det är en helt klasslös sport och man behöver ingen speciell utrustning förutom ett par bra skor, säger Elisabet.

Elisabeth och Blåa Skor som nu alltså gör sig redo för en ny termin där nya och gamla dansskor snurrar, hoppar, buggar och glider över träningslokalens dansgolv!