Thomasdagen – julfridens första dag

Thomasdagen var i äldre tider ”julfridens första dag”. Men blev även stora ”hushållens dag” med marknad, uppsägning av jobbavtal, utbetalning och inkassering av arrende och förmåner.

Thomasdagen (kallades även Tomedagen) firades den 21 december och bl a innehöll en ”Thomasmässa”. Det senare gick tillbaka på traditionen att aposteln Tomas var grundare av Indiens äldsta kristna kyrka. Relikterna av Thomas anlände till syriska staden Edhessa den 21 december. Dagen som även kom att firas som ”apostladagen”. Firandet försvann år 1772, då ”stora helgdagsreformen” genomfördes i Sverige. Ett stort antal helger ströks. En var Thomasdagen. Dock fortsatte den som anrik festdag. På runkalendrar markerades dagen med tunna. Det var ett rejält öl- och brännvinsdrickande denna dag. I folkmun kallades dagen för ”Tomas fylletunna”.

Det som gav dagen ett extra festligt innehåll var att i äldre tider reste boende på landsbygden in till städer och gick på ”Thomasmarknader”. Även om det mesta av julmaten lagades i hushållen på landsbygden, så var det inte ovanligt att något extra inhandlades. Vid 1800-talets slut infördes kung Oscar II en sed att tillsammans med hovet gå ut bland befolkningen på ”Thomasmarknaden” i Stockholm och dela ut ”silvermynt till vuxna och julklappar till barn”. Det blev oerhört uppskattat.

Idag har ”Thomasmarknaden” så gott som helt försvunnit. På någon enstaka plats rapporteras traditionen finnas kvar. Moderna tider innebär en utdragen julkommers till fromma för handeln.