Lagens (extra) långa arm

– Vi hade hoppats på cirka 10 personer som skulle vara intresserade av att bli polisvolontärer. Istället kom över 35 intresserade!

Tobias Ekdahl är stationschef på polisen i Klippan och biträdande chef för närpolisområde Söderåsen. I slutet av september höll han och hans kollegor informationsmöte för blivande polisvolontärer i Klippan, Bjuv, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga på polisstationen i Klippan.
– Vi trodde verkligen inte att det skulle komma så många. Några tog med sig ansökningsblanketten hem men några fyllde i den på plats och lämnade in direkt. Så mötet var verkligen över all förväntan!

Konkreta uppdrag

Jobbet som polisvolontär innebär att man ställer upp frivilligt och är med polisen ute i deras arbete. Det kan vara på olika evenemang och det finns alltid minst en polis med.
– Volontärerna har alltid konkreta uppdrag. De fungerar som extra ögon och öron för oss poliser, fortsätter Tobias.

Nu kommer polisens myndighetssamordnare att gå igenom de ansökningar som skickats in. För att kunna bli polisvolontär ska du ha fyllt 18 år och inte förekomma i brottsregistret.
– Vi kommer att ha intervjuer och därefter plockar vi ut de som är lämpliga. De kommer få gå en 3-dagars utbildning och tanken är att våra polisvolontärer ska vara färdiga till jul.

Positivt resultat

I Stockholm har man haft polisvolontärer sen 2003. I Skåne har det funnits sen 2010 i Malmö och Landskrona.
– Vår volontärsamordnare Niklas Ryd berättade på mötet i Klippan att inte en enda volontär har råkat illa ut. Volontärerna har inga befogenheter och ska inte heller ge sig in i hotfulla situationer. Sedan starten har det bara varit positiva reaktioner från volontärerna och omgivningen.

Om du missade mötet den 26 september finns det fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse som polisvolontär.
– Är man intresserad går det mycket bra att komma in till någon av våra polisstationer och hämta en ansökningsblankett. Via hemsidan www.polisen.se kan man också hitta mer information, säger Tobias Ekdahl.