Butik, tillverkning och försäljning i egen kedja

Tänger, filar, lödkolvar och syra. Det är några av redskapen och verktygen som trängs på guldsmederna Ellinor Johnssons och Maria Bodéns arbetsbord på Guld o Silversmedjan.

När Söderås Journalen kommer och hälsar på i ”smedjan” och butiken på Storgatan i Klippan är ruljansen i full gång. Ellinor och Maria har startat med dagens arbete och ute i butiken ser Eva-Lena Burnesson-Carlsson till att allt är redo för kunderna.
– Vi har fullt upp hela tiden, säger Maria som för tillfället håller på med en pansarkedja i vitt och rött guld som ska sammanfogas och bli tvåfärgad.

Ett arbete som för ett otränat öga verkar svårt, men Marias vision är att vara klar om någon timme.
– Jag kallar våra guldsmeder för ”lilla Joe Labero”, säger Eva-Lena när hon susar förbi för att hämta några smycken.
– Dom lagar ALLT!

Erfarna guldsmeder

Ellinor Johnsson har arbetat på Guld o Silversmedjan i 20 år. Hon gick en kurs i silversmide där både hon och kursledaren upptäckte att Ellinor hade talang för yrket och på den vägen är det. Maria Bodén gjorde sin praktik på Guld o Silversmedjan när hon gick på gymnasiet. Hon fick ett rekommendationsbrev där Leif-Åke Andersson, som äger Guld o Silversmedjan, skrev att hon var välkommen tillbaka. Maria återvände som lärling till Ellinor och idag har de jobbat ihop i 7 år. Maria, Ellinor, Leif-Åke och Kristina Örtlund heter de fyra guldsmeder som jobbar på Guld o Silversmedjan. En stor del av deras arbete är lagnings- och reperationsarbete, men de utformar också smycken i den egna kollektionen Dreamheart. När vi hälsar på visar Maria sin senaste skapelse, en uggla i silver.
– Det är så häftigt när jag går på byn och ser någon med ett smycke som jag har gjort!, säger hon samtidigt som hon vant löder ihop en ring som förminskats.

Smycken för alla

Guld o Silversmedjan har funnits i Klippan sedan 1995. Man har även butiker i Ängelholm och Varberg men Klippan är huvudbutiken. Förutom arbeten som lämnas in i de egna butikerna gör man även reperationsarbete och nytillverkning åt andra smyckebutiker.

Ute i butiken kan man i lugn och ro titta på alla smycken. Här finns för både herr, dam och barn.
– Nu handlar kunderna mycket märkesvaror typ Thomas Sabo, Pandora och Edblad. Det är populärt med de lite mer råa, oslipade smyckena, säger Eva-Lena.

Det säljs mycket presenter på Guld o Silversmedjan och ungefär varannan kund lämnar butiken med en vacker presentask i sin påse.
Ellinor och Maria plockar vant fram sina arbetsredskap och är rörande överens:
– Det bästa med jobbet är när kunderna blir nöjda och glada för det arbete vi gjort!