Nya gymnasiechefen hoppas på mer samverkan

När Klippans gymnasieelever och deras lärare återvänder för läsåret 2013-14 har verksamheten fått en ny chef. Det är Ljungbyhedsbon Mattias Säflund, tidigare rektor för Tegelbruksskolan, som har tagit över efter nyblivne pensionären Per Dahl.
– Det känns fantastiskt bra att ha fått detta stora förtroende. Jag brinner mycket för mötet med människor, och det känns otroligt stimulerande att få chansen att göra skillnad, säger han.

Lärare i grunden

Mattias Säflund har en lärarutbildning i botten, och har undervisat bland annat i geografi, samhällskunskap, ekonomi och datakunskap. Han blev rektor för Tegelbruksskolan 2008. Erfarenheter som naturligtvis kommer väl till pass när han nu flyttar upp ett steg och intar ett helikopterperspektiv, som han själv uttrycker det.
– Min förhoppning är att vi ska hitta ännu fler möjligheter som leder våra ungdomar ut på arbetsmarknaden eller till vidare studier. Det är viktigt att hitta samverkansformer för att detta ska bli verklighet. Inte bara inom skolan utan även i samarbete med företag och organisationer här i Klippan.

Drev Konsumbutik

Klippanbor som inte varit i kontakt med skolan de senaste decennierna känner kanske ändå till Mattias Säflund. Mellan 1997 och 2002 drev han nämligen tillsammans med fadern Lennart Konsumbutiken i Klippan.
– Det var en lärorik och rolig tid, men arbetstiderna när man är butiksinnehavare är inte så småbarnsvänliga, så 2002 tog jag steget över till skolans värld.

Kommer sakna direktkontakten

Som gymnasiechef kommer Mattias att vara placerad på kommunkontoret. Detta för att optimera möjligheterna till samverkan mellan skolans olika delar.
– Det blir naturligtvis en fördel att sitta på samma ställe som verksamhetscheferna för
elevhälsan, grund- och förskola, men jag kommer givetvis att sakna direktkontakten med eleverna. Det ger otroligt mycket att vara bland dem varje dag och få direkt återkoppling på det man gör. De är duktiga på att uttrycka sig, både om sådant som är bra och som är mindre bra. Jag kommer försöka vara ute i verksamheten en hel del i alla fall. Det är viktigt för att kunna driva utvecklingen framåt.

Viktigt att bygga kultur

Idag har Klippans Gymnasieskola omkring 900 elever. Blivande gymnasister kan själva välja i vilken kommun de vill studera, och Mattias Säflund menar att detta faktum ställer krav på skolorna.
– Jag tror väldigt mycket på att bygga en kultur kring vår skola. Vi har den mindre skolans fördelar, men är ändå ganska stora. I ett mindre samhälle finns en närhet till näringslivet som förhoppningsvis kan hjälpa eleverna vidare när de lämnar oss.