Föreningsmänniska ut i fingerspetsarna

Perstorpsbon Rolf Jansson har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt ideellt föreningsarbete i Bälinge Boll & Idrottsklubb och Perstorp Bälinge Idrottsklubb, som är namnet på den nya förening som bildades 2012 efter sammanslagningen med Perstorps Sportklubb.
– Jag har fått så mycket hjälp av ledare under alla år i föreningarna, så när jag slutade spela själv ville jag ge någonting tillbaka. Dessutom är det givande med denna sociala samvaro med människor både inom själva idrotten och arbete runt omkring i klubben som loppisverksamheten till exempel, säger han.

Till Perstorp 1961

Fotbollskarriären började dock inte i Bälinge. Rolf är född i Stockholm, men flyttade tidigt till Skåne, där han som barn bodde i Bassholma, Grevie och Båstad, och det var i Båstad han gjorde sin första bekantskap med det gröna fältets schack i seriesammanhang.
– Jag minns att jag kände en oerhörd stolthet när jag som 12-åring första gången drog på mig Båstads GoIF:s svartvitrandiga. Sedan har det bara fortsatt därifrån.
Tillsammans med Klippanbördiga hustrun Anita bodde Rolf också i Klippan innan paret flyttade till Perstorp 1961. I Klippan spelade Rolf fotboll i klassiska Tvärby IF. Flytten till grannorten gjorde dock att det blev spel i Bälinge BIK istället så småningom. Höjdpunkten i spelarkarriären var när BBIK gick upp ända till division 3 på 70-talet, och därmed hamnade i samma serie som lokalkonkurrenten Perstorps SK. Rolf spelade vänsterytter och hade näsa för målet.
– Jag minns speciellt en gång när NST efter en match mot HAIS från Helsingborg skrev rubriken ” Fyra mål kom på den snabbe vänsteryttern Rolf Janssons konto”. Det kändes fint.

Har haft de flesta rollerna man kan tänka sig

Efter avslutad spelarkarriär har Rolf varit bland annat ungdomstränare/-ledare, ordförande, kassör och sekreterare. En föreningsmänniska ut i fingerspetsarna med andra ord! Numera gör han sin insats för den nya föreningen genom att hålla i den mycket populära loppisverksamheten, som varit en grundbult i klubbekonomin under många år.
– Loppisen startade redan i slutet av 60-talet i liten skala uppe vid Brinks gård i Bälinge, och senare på fotbollsplanen. Vi ordnade loppmarknad en gång om året ända fram till slutet av 90-talet, då det blev två gånger per år, för att sedan växa till tre gånger.

Flera olika ställen

2008 fick styrelsen en idé om att öppna en ”loppisshop” där man kunde sälja prylar två dagar i veckan. Man flyttade in i en kommunägd rivningsfastighet, men när det var dags för denna att rivas flyttade man istället till Hantverkaregatan 2 D, snett emot polisstationen och där håller man fortfarande till. Shopen är öppen tisdagar, torsdagar och lördagar, och sköts även den helt ideellt av damerna i Loppiskommittén. Dessutom har man försäljning i loppislokalen i klubbhuset vid idrottsplatsen efter Ugglebladet som Rolf och några till sköter. Man ordnar utöver det även tre stora loppmarknader (vår/sommar/höst).
– Det är otroligt etablerat. Vi får in saker från både Perstorp och grannkommunerna. Vi kan åka ut och hämta saker på plats om det behövs, men ser naturligtvis helst att man lämnar in grejor på plats.
Klubben tar emot det mesta, förutsatt att det är i hyfsat säljbart skick och enkelt att frakta.
– Vi fick erbjudande om att hämta ett piano häromsistens, men där går gränsen för vad som är lätt att flytta, skrattar Rolf, och lägger till att pianon kanske inte heller är speciellt lättsålda.

Parkarbetare på Perstorp AB

I det civila har Rolf under alla år i Perstorp arbetat som parkarbetare på ”ättiksfabriken” numera Perstorp AB, där han även var fackligt engagerad under en 15-årsperiod. På vintrarna när det inte var lika mycket att göra utomhus arbetade han skift i fabriken. Som glad pensionär håller han trädgårdsintresset vid liv genom att påta lite på hemmaplan i trädgården istället.
– Det är fullt upp med hus och trädgård, även om det blivit försenat i år när det varit en så kall vinter.