Att må bra är Anettes ledstjärna

Hon har arbetat inom sjukvården sedan 1967. Sedan 2006 är det tjänsten som skolsköterska i Ljungbyhed som gäller för Anette Nilsson från Klippan.
– Det är ett mycket trevligt arbete. Jag trivs otroligt bra med att jobba med barn, tycker hon.

Företrädaren föreslog att Anette skulle söka tjänsten

Innan hon började i Ljungbyhed 2006 var Anette distrikts- och BVC-sköterska på vårdcentralen i Ljungbyhed. När skolsköterskan Kerstin Dunmar Karlsson skulle sluta föreslog hon att Anette skulle söka hennes tjänst.
– Att jobba med skolbarn är annorlunda mot att vara BVC- eller distriktssköterska, eftersom mycket av mitt arbete handlar om att förebygga ohälsa och se till att barnen mår bra.

Viktigt med bra arbetsmijlö

Anette är inte bara skolsköterska på Ljungbyhedsskolan, utan finns också vissa dagar på skolan i Färingtofta och även på I ur och skur. En vanlig dag börjar med att hon har så kallad öppen mottagning mellan klockan 8 och 10. Då kan de elever som känner sig sjuka eller har några andra krämpor komma till Anette för en översyn. Om Anette misstänker att något inte står rätt till kontaktar hon föräldrarna och råder dem att ta kontakt med vårdcentralen.
– Vi arbetar efter socialstyrelsens riktlinjer för skolhälsovården, som tydligt talar om hur man ska arbeta. Som skolsköterska sysslar man med elevhälsoarbete, kontroller, vaccinationer, hälsosamtal och enklare sjukvård. Redan i F-klassen gör man en hälsokontroll, som sedan återkommer i andra, fjärde och sjunde klass, där man även kontrollerar läng-
den, vikten och ryggen.

Men Anette sitter inte bara på sitt kontor. Ibland går hon även ut i klasserna för att observera eleverna i sin naturliga arbetsmiljö, för den är ju också en del av elevhälsan.
– Det är viktigt att deras arbetsmiljö är bra. Det kan handla om att förebygga olyckstillbud, anpassa sitthöjd och arbetsyta för vissa elever samt att hålla koll på bullernivån

Till Klippan 1965

Anette är ursprungligen från Anderstorp i Småland, och flyttade till Klippan som 15-åring, när fadern fick jobb pappers­bruket.
– Det var lite jobbigt att flytta i den åldern naturligtvis, men jag har aldrig haft några problem att hitta nya vänner, så det blev bra till slut.
Några år senare träffade hon blivande maken Göran, som hon fortfarande är gift med. Tillsammans har de barnen Jesper och Jessica, samt fem barnbarn. Den stora fritidssysselsättningen, förutom att umgås med familjen och vänner, är att spela golf. Anette tog grönt kort redan 1982, och började spela aktivt 1989, och sedan dess är golfen en stor del av hennes liv. Både hon och Göran är engagerade i Ljungbyheds Golfklubb, som har sin hemmabana ute på Ljungbyhed Park.
– Det är verkligen en sport som passar mig. Att spela golf ger bra motion, det rensar
huvudet och man får mycket nya vänner.