Nu é det tid för julskyltning!

December är bara några dagar bort, och med detta som ett obestridligt faktum är det även dags för julskylt-ningar och julmarknader. Söderås Journalen har tittat lite närmare på fenomenet julskyltning, och har dess-utom passat på att på att titta lite närmare på var i vårt utgivningsområde man kan bege sig de där första helg-erna i december för att officiellt inviga ”julklappshandlarsäsongen”

Varför julskyltning?

Julskyltningen sträcker sig så långt tillbaka i tiden som mitten av 1800-talet, men det verkliga genombrottet kom under 1890-talet, då elektriciteten började spridas alltmer. Ursprungligen innebar ordet julskyltning startskottet för att affärerna började placera juldekorationer i sina skyltfönster. Så är det ju, som ni alla säkert känner till, emellertid inte överallt idag. Redan i början av oktober kan man skåda tomtar, julpynt och annat som hör säsongen till i alla möjliga affärer. Julskyltning, eller skyltsöndag, som det också kallas på sina håll, innebär numera den dag då affärer som kanske inte vanligtvis har öppet på söndagarna börjar med ”julöppet”. Många fortsätter sedan att ha öppet resten av söndagarna fram till jul. I många fall brukar dessutom denna skyltsöndag kombineras med andra aktiviteter, såsom julmarknader, Luciakröning eller tomtegrotta, där barnen får sitta i tomtens knä och berätta vad man önskar sig.

I år ordnas alltså lite olika evenemang runtom i Söderås Journalens utgivningsområde. Så här ser det ut på julskyltnings-/julmarknadsfronten 2012:

Julmarknad: Röstånga
Datum: Lördagen den 1 december
Var: Nationalparksentrén (hantverksmarknad) och Fenix Konditori (matmarknad)
Arrangör: Röstångabygdens Kulturförening

Julskyltning: Klippan
Datum: Söndagen den 2 december
Plats: Klippans Centrum
Arrangör: Klippans Köpmannaförening

Skyltsöndag och julmarknad: Perstorp
Datum: Söndagen den 2 december
Plats: Centrum/Torget
Arrangör: Företagarna i Perstorp, Lions

Julmarknad: Ljungbyhed
Datum: Lördagen den 8 december
Var: Hembygdsstugan
Arrangör: Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening

Julskyltning och Julmarknad: Ljungbyhed
Datum: Söndagen den 9 december
Plats: Centrala Ljungbyhed
Arrangör: Ljungbyheds Köpmanna- och Företagarförening, Ljungbyheds Framtid

Julmarknad: Kvidinge
Datum: Söndagen den 9 december
Plats: Vid Kvidinge kyrka
Arrangör: Scouterna och en rad andra föreningar