Skånes finaste busskur?


I Hyllstofta står numera vad som kanske är en av Skånes finaste och mest ombonade busskurer. Kvinnan bakom denna uppfräschning heter
Ellinor Varady och är sekreterare i Hyllstofta Vägförening.

– Jag tycker att Hyllstofta glöms bort lite ibland eftersom vi ligger ”inklämda” mellan Klippan och Perstorp. Därför måste man göra saker i positiv anda så att vi märks lite mer, förklarar hon.

Tobaksbod

Som synes på bilden här intill så har Ellinor Varady lyckats bra i sitt uppsåt att sätta Hyllstofta lite mer på kartan. Genom att måla om den gamla busskuren i falurött med vita knutar samt pynta med blommor och spetsgardiner har hon skapat en oas av trivsel mitt i grönskan. I dagsläget går det inga bussar förbi kuren, så det går dessvärre inte att begagna den för sitt ursprungliga syfte. Men Hyllstoftaborna har ändå hittat ett användningsområde.
– Det har blivit en liten tobaksbod istället. Folk som är rökare och som kanske är ute på en hundpromenad brukar gå in och sätta sig där, så jag har ställt ut askfat för deras skull.

Gör saker tillsammans

I övrigt tycker Ellinor Varady, som bott i Hyllstofta de senaste fem åren, att orten trots storleken präglas av god sammanhållning och det hon kallar ”gräv där du står”-mentaliteten.
– Folk gör saker tillsammans. Vi har en städdag här på våren som brukar vara välbesökt, och sedan har privata initiativ skapat en egen liten ”paradgata” på Stenevivägen som är pyntad med lite blommor. Den sköts av min sambo Mats Olsson och av Stefan Tuvesson, som är kassör i vägföreningen.