Vi förgyller vardagen…

Thomas Sabo, Pandora och Georg Jensen i all ära, men Guld o Silversmedjans specialitet är design och omarbetning av guld- och silversmycken. Söderås Journalen besöker Guld o Silversmedjans guldsmedsmästare Leif Åke Andersson i verkstaden där all magi sker…
– Så här ser det ut från början!

Leif Åke drar ut en låda med ett innehåll som man nästan skulle kunna ta för skrot. Men det är obearbetade bitar av silver och vitguld. På arbetsbänken ligger ringar som långt ifrån glimmar.
– Så här romantiskt är vitguld när man arbetar med det. Den har legat i syra för att få bort smuts och svärta från lödningen. Istället för att köpa en ny ring har denna blivit ändrad i storlek, och det är inte många som kan göra det.

Från idé till färdigt smycke

Guld o Silversmedjan har flera omarbetningar varje dag. Det kan vara ett par örhängen på stift som ska sättas på krok eller en ring som behöver snurrstopp. Men Leif Åke och de andra guldsmederna gör också smycken på beställning. Leif Åke håller fram en beställd ring i 18-karatsguld med v-formad fattning där det ska placeras en konjaksfärgad diamant.
– Vår grund är att tillverka och sälja smycken i guld och silver. Vår devis är: Vi förgyller vardagen. Önskar du dig något så gör vi det. Vi brukar klara det som många går bet på.

Egen design

Guld o Silversmedjan designar också egna kollektioner, bland annat Dream Heart som är deras eget registrerade varumärke, Ellinor Design och Maria Hjärtat. Nya modeller kommer hela tiden.

Varifrån hämtar du inspiration?
– Jag jobbar som bäst när bordet är fullt med grejor och jag har tidspress. Sedan är det ut och titta på mässor och kolla trender, hur kläder och annat ser ut och hur folk bär saker och ting.

Hur ser trenderna ut?
– När det gäller ringar får de mer mjukare former och man kombinerar gärna en smal ring med en lite bredare. Rent generellt är det mycket hjärtan och framförallt fjärilar.

Rensa smyckeskrinet på gammalt guld

Istället för att låta dina ”gamla” smycken ligga och skramla i byrålådan kan du låta Guld o Silversmedjan tillverka ett nytt. Det går även att använda så kallat skrotguld från tandguld.
– Många tycker det är så dyrt med guldsmycken. Men ofta har de en påse med gammalt guld i lådan som bara ligger där. Av det kan vi göra en ring för
15 000-20 000 och så drar vi av det guld som blir över. Och det är ofta det händer att vi får betala kunden trots att vi gör ett jobb för 10 000 kronor. Då har kunden fått betalt för sitt guld och ett nytt smycke som hade kostat mer nytillverkat. Så det är all idé att omarbeta sitt guld!