Emma söker inspiration till kommande filmer

För 20-åriga Emma Reinholdz från Sorröd finns det inga andra alternativ – det är film hon ska syssla med. Med två kortfilmer i bagaget beger hon sig nu ut i verklig­heten för att hitta inspiration till nya projekt. Söderås Journalen träffar henne utanför Dunkers i Helsingborg där hon tillbringade nästan hela sin lediga tid efter skolan för att skapa film.

Din senaste kortfilm ”Som vi var” har varit med på kortfilmsfestivalen Pixel och visades senast på ett kortfilmsevent i Klippan, kan du berätta lite vad den handlar om?
– Det är ett ungdomsdrama, där vi får följa en tjej i mötet med sin pojkvän som hon sedan gör slut med. Samtidigt träffar hon en person från det förflutna som väcker mycket känslor och starka minnen. Det är ett väldigt känsloladdat drama med lite dialog. Istället har jag jobbat med en musiker som gjort instrumental musik som för filmen framåt.

Har du några nya projekt på gång?
– Just nu vill jag jobba, resa, inspireras och hitta det jag vill göra film om. Jag ska köpa egen utrustning, genom jobb i sommar har jag sparat ihop pengar, så nu ska jag bara hitta rätt grejor. Men jag behöver något projekt att hålla i, och film är mitt forum. Senare kommer jag söka in till någon filmskola, för det är film jag vill syssla med. Det finns inga andra alternativ.

Vilka regissörer tycker du om?
– Sofia Coppola och Colin Nutley. Jag älskar Coppolas Marie Antoinette, det är en av mina absoluta favoriter, den är väldigt magisk.

Var hämtar du inspiration?
– Från egna erfarenheter, allt man ser omkring sig och saker man sett tidigare.

När kom du på att det var film du ville göra?
– I tidiga tonåren. Jag har alltid varit väldigt regisserande, tyckt om att styra upp och planera. Jag tror att jag fått filmintresset från min morfar som är väldigt intresserad av film.

Har du något tips till de som funderar på att börja göra film?
– Börja lugnt, inte som jag som samlade 15-20 personer när jag skulle göra min första film. Jag hade rätt höga ambitioner, men jag lärde mig mycket. Det är krävande att hålla folk motiverade när man själv är trött. Jobba med folk du känner att du kan lita på, det tar tid med alla omtagningar och då måste folk vara motiverade. Sedan gäller det att bestämma sig och bara göra det!