Arne är tokig i traktorer – Och han är långt ifrån ensam…

I Kvidinge bor Arne Assarsson som inte kan få nog av gamla traktorer. Tillsammans med sina två farbröder äger han 17 olika traktorer plus tillhörande redskap.
– Jag har alltid varit intresserad av traktorer, man är ju en bonnapåg!

Arne Assarssons och hans farbröders traktorer är de flesta från 50-talet, den äldsta är från 1938. Åldern till trots är de inga museiföremål som står fint uppställda på gården.
– Vi är ute och kör med dem varje vecka och nästan dagligen grejar vi med dem. I våras var vi ute och harvade på åkrarna vid mitt föräldrahem i Åstorp. För att traktorerna ska fortsätta att fungera måste man använda dem. Det är nog intresset för att bevara den gamla kulturen som driver mig mest.

Det årliga traktorrallyt

Den 6 juni var de ute och luftades rejält då det var dags för det årliga ”traktorrallyt” med start vid Humlemölla i Åstorp. Turen arrangeras av Arne och hans vän Nils Ekelund och går över åsen mot Kvidinge och sedan till Klippan och Östra Ljungby. Deltagarantalet var vid start 59 stycken och ålderspannet var mellan 25 och 77 år.
– Det är fint att köra på Söderåsen vid bokskogarna och sen är det trevligt att träffa folk.

Än finns det plats för fler

Vari ligger tjusningen?
– Det är intressant med gamla maskiner, det finns så många olika lösningar. I höstas körde jag en självbindare, föregångaren till skördetröskorna. Varje traktor har sin tjusning. Jag försöker alltid hitta någon speciell, jag är inte intresserad av dubbletter. Det är kul att följa modellernas utveckling, innan 60-talet var alla traktorer öppna då det inte var lag på hytt. Det är en riktig nostalgitripp när man är uppväxt på gård!

Hur många fler traktorer vill du ha innan samlingen är komplett?
– En samling blir inte komplett. Det är mer en fråga om hur många traktorer man kan ha och köra med. Man skall kunna köra med den minst några gånger om året. För annans är det bara museiföremål. Men någon traktor till är det nog plats till i samlingen.