”Majmarschen” – Klippans premiär 115 år gammal

För 115 år sedan genomfördes första demonstrationståget den 1 maj i Klippan. Årets firande sker i regi av 95-åriga Perstorps arbetarkommun. Nu sker det i partiregi. 1897 var det i facklig regi.

I Paris hölls 1889 ”Internationell arbetarkongress”. Kampen gällde: Kortare arbetstid, bättre arbetsförhållande, högre lön, allmän rösträtt. Frågan blev: Hur för vi ut budskapen på ett kraftfullt sätt? I Amerika fanns något som kallades ”arbetarnas dag”, som arrangerade demonstrationståg. Där fanns sökta modellen, som införas från 1890. Sverige följde med. Demonstrationståg genomfördes på 22 platser premiäråret. Flest kom med i Stockholm, uppskattningsvis 50 000. Andra platser var Malmö, Helsingborg, Lund – och Billes­holm.
Hösten 1896 bildades Svenska Grov- och fabriksarbetarförbundets avd 17, på initiativ av Magnus J Lindahl. Han föreslog att 1 maj firas 1897. Så blev det. Men då fanns ingen helgdag, inga möjligheter att få fritt från jobb. Därför samlades alla på torget i Åby (Klippan) klockan fyra på morgonen. Marschen gick till Pappersbruket. ”Allmän rösträtt” och ”Lagstadgad arbetstid” stod det på skyltarna. Till Pappersbruket hann förbundsordförande Janne Jönsson precis innan upplösningen och höll ett bejublat tal. Sedan gick alla till jobben. 1898 började avgift tas av deltagarna: 25 öre för män, 15 för damer. Omkostnader skulle täckas.
Allt fler kom med i demonstrationstågen. Flesta under 1930- och 40-talen. T ex 1941 fanns tre kolonner med musikkår framför varje kolonn, totalt 1 000-tal deltog.
Nu går bara en bråkdel med i tåget, trots att arbetarkommunerna från Perstorp, Klippan och Örkelljunga har gemensamt 1 maj-firande. Ska det fortsätta? Allt fler säger nej. Men traditionen är stark…