Här går det (h)undan!

På den före detta fotbollsplanen vid Pappersbruket, 2 km från Klippans centrum samlas ett glatt gäng med sina hundar varje tisdag kl 19 för att träna agility.
– Tidigare fnös jag åt det, jag hade tränat lydnad i många år och tyckte att agility var en tramsig sport. Men nu tränar jag bara agility och tycker att det är jätteroligt, säger Åsa Nilsson, ordförande i Rönne Hundungdom i Klippan.

Agility går ut på att så snabbt som möjligt få hunden att ta sig igenom en bana med tjugo hinder. Och det går undan! En runda kan ligga på en halv minut. River hunden ett hinder får man fem fel och missar man ett hinder helt blir man diskad.

Vad är det som är så kul med agility?

– Vi har en trevlig gemenskap ekipagen emellan. Om man är ”hundidiot” kan det inte bli tråkigt. När man ser hur det riktigt lyser om hunden kan det inte bli annat än positiv stämning!
Själv har Åsa Nilsson tre stycken Jack Russel, men säger att alla hundar kan lära sig agility.
– Vi har allt från små chihuahuaor till stora Bernen sennens. Men de får tävla i olika storleksklasser.

Även valpkurser

För att träna agility ska hunden helst vara minst ett år och när det gäller tävling är det 18 månader som gäller. Men det finns även unghundsagility för hundar som är under året med mer handling och mindre hopp.
Föreningen har även valpkurser där valpar på tre till sex månader lär sig de mest vanliga kommandon: sitt, ligg och inkallning. Helst ska de inte vara över halvåret för då har de hunnit skaffa sig olater.
– I valpkursen ingår även förbudsträning – om det trillar ner en köttbit på golvet så ska hunden inte springa fram och ta det när man säger nej. Sedan tillkommer även miljö­träning och avslappning. Det är viktiga delar för att hundarna ska utvecklas till bra individer.

Stämmer det att det inte går att lära gamla hundar att sitta?

– Ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid. När en hund är äldre har den hunnit utveckla en personlighet med olater och egen vilja.

Roliga tävlingar

Även om det finns speciella startdatum för kurserna, så är klubben flexibel när det gäller att starta upp nya kurser, förutsatt att det finns underlag. Klubben anordnar också en hel del tävlingar. Närmsta tävling i agility är den 12 augusti och det är en stor klass 3 tävling där SM-ekipagen tävlar.
– Det är mycket avancerade snäva svängar så det är fruktansvärt kul att titta på. Det startar klockan nio på morgonen och slutar klockan fyra.