När målet är mat!

Persilja hackas, renskav steks och lingonsås reds – det är full rulle inne i de två köken där Komvux- och Hotell- och Restaurangeleverna förbereder maten som ska serveras på restaurang Celest respektive lunchserveringen Brickan.

Idag är det första gången som Komvux driver Celest. Vlora Makiqi står och steker renskav till huvudrätten.
– Det är lite nervöst och stressigt. Men det har gått bra, vi är en bra grupp, säger Vlora Makiqi.

Hon har tillsammans med Alexandra Nilsson planerat dagens meny utifrån landskapen Västerbotten och Norrbotten. Alexandra lägger upp halstad sik som hon vackert dekorerar med solrosskott och strimlade rotfrukter. Vlora är nu färdig med renskaven och lägger upp potatispuré i små skålar. Läraren Harriet Karlsson klappar otåligt i händerna då alla för en stund verkar lite förlamade av stressen och den tryckande värmen.

– Vanlig persilja vill jag ha!
Persiljekvisten hamnar som extra piff på purén som ska ut med huvudrätten.

I samma ögonblick kommer servitören Jesper Olsen in i köket och gör tummen upp. Gästerna tyckte att förrätten smakade bra och alla spända ansiktsuttryck byts ut mot leenden.

Snart lunchdags

Samtidig i det andra köket är årskurs tre på Hotell- och Restaurangprogrammet så gott som färdiga med dagens lunch sånär som på lite persiljehackning. Med flinka fingrar hackar Charlotta Mathiasson persiljan som ska vara dekoration på champinjoncrêpes.
– Jag har tyckt om att laga mat så länge jag kan minnas.

Varför ska man välja en restaurangutbildning?

– Det är ett varierande jobb. Om du har lärt dig grunderna så behöver du aldrig stå arbetslös, folk vill alltid ha mat. Om du vill står hela världen öppen för dig, säger Iris Möller, lärare på Komvux och Hotell- och Restaurangprogrammet.