Jennyhill Djurklinik – Modern djurvård i lantlig miljö!

När Söderås Journalen besöker Jennyhill Djurklinik i Kvidinge hamnar vi mitt i ett kärt återseende. Veterinären och ortopedspecialisten Sune Jerre har dagen innan opererat västgötaspetsvalpen Urax, vars ben växte fel och riskerade att bli krokiga. Nu är emellertid problemet åtgärdat, och matte och husse Christina och Göran Lantz från Sjöbo ska hämta hem sin älskling, som för dagen är klädd i tratt för att inte kunna komma åt operationssåret. Nu väntar rehabilitering på hemmaplan i Sjöbo och därefter ett återbesök på Jennyhill om fjorton dagar.
– Det är svårt att vara utan de små liven, så det är skönt att få hem honom igen, säger Christina Lantz.

Vacker utsikt

Urax är en av många hundar och katter som remitteras till specialistkliniken som ligger nästan overkligt vackert precis vid Söderåsens kant. Här finns tre veterinärer: Sune Jerre, som tillsammans med kollegan och livskamraten Elisabet Ängeby (expert på anestesi, intesivvård och kirurgi) startade verksamheten våren 2009, samt den danske ögonspecialisten och ortopeden Thomas Evans. Thomas Evans har en egen praktik i Danmark, men arbetar här på andra sidan Öresund två dagar i veckan.
– Det är så otroligt fint här. Jag har arbetat i både England och USA där veterinärkliniker ofta ligger i städerna med parkeringsplatsen som utsikt. Vi måste vara de enda veterinärerna i världen som arbetar med utsikt i den här klassen, skrattar han och pekar ut genom fönstret, där en av familjen Jerre/Ängebys hästar strosar omkring i grönskan.

Integrerar internet

På Jennyhill Djurklinik är man för närvande tolv anställda. Däribland fyra djursjukvårdare och fyra veterinärer som tar emot hundar, katter och andra smådjur. Man arbetar på ett modernt och nyskapande sätt, och använder sig mycket av internet för att kommunicera med andra veterinärer. När en hund remitteras till en operation skickar den remitterande veterinären alla röntgenbilder och journal via mail. Man skapar egna filmer som läggs ut på Youtube – filmer vars länkar hittas på hemsidan (www.jennyhilldjurklinik.se). Kliniken har även kameror för övervakning av inneliggande djur.
– Än så länge har vi en knäledsoperation utlagd på Youtube, och längre fram kommer vi även att lägga ut andra filmer, till exempel artroskopi- och ögonoperationer.

Viktigt med pedagogiken

Som djurägare kan det vara svårt att förstå djurets problem och därför har kliniken en TV- skärm kopplad till datorn så att djurägaren kan följa journalen som veterinären skriver.
– När vi sitter med djurägaren på poliklinikrummet så kan vi söka upp en mängd olika informationsfilmer som beskriver hur vi kommer att gå tillväga. Det är bra att kunna visa djurens ägare exakt hur operationen kommer att gå till, säger Sune Jerre.

Utökade öppettider

Sune Jerre är mycket nöjd med de två och ett halvt år man haft verksamheten igång. Han tycker att man har hittat sin nisch, där man huvudsakligen inriktar sig på specialistfall och remitteringar från andra veterinärer. Eftervård och eventuell sjukgymnastik gör djuren antingen på ”hemmaplan”, eller ibland på kliniker specialiserade på rehabilitering och sjukgymnastik.
– Alla är välkomna till Jennyhill Djurklinik med sina djur. Under hösten har vi därför öppnat kliniken för jourfall mellan 9 och 13 på lördagar och söndagar. Man kan även ringa då för råd och tidsbeställning. Ofta är det ju lättare för folk att komma loss då.

Bra balans

Jennyhill Djurklinik har patienter från hela södra Sverige, men Sune Jerre gläds också över att lokalbefolkningen i Söderåsområdet hittar hit. För att täcka upp och öka tillgängligheten ännu mer har man därför anställt ytterligare en veterinär. Hon heter Zsofia Gazdag och kommer från Ungern. Meningen är att hon ska avlasta de andra veterinärerna och ta hand om de besök som inte är av specialistkaraktär.
– Vi har blivit kända både hos uppfödare här nere och bland lokalbefolkningen. Jag tycker att vi har hittat en bra balans mellan specialistvården och att vara en vanlig djurklinik, menar Sune Jerre.