På väg till Klippan

Han är född och uppvuxen i Kvidinge och är ett bekant ansikte både där och i Åstorp. Från den 1 augusti tar Anders Lindberg över som näringslivsutvecklare i Klippans kommun.

– Jag har ju känt min företrädare Hans-Göran Dahl i några år, och visste att han skulle sluta, och då kände jag att det var läge att ta det här steget och söka den här tjänsten.

Kul med omväxling

Fram till den 1 augusti jobbar Anders kvar i Åstorps kommun, där han förutom näringslivsfrågor även arbetat med turism och EU-frågor. Han ser fram emot sitt nya jobb i Klippan, där han verkligen får renodla sitt intresse för näringslivet.
– I Åstorp har jag arbetat själv med ganska många olika typer av frågor. När jag börjar i Klippan kommer jag att jobba närmare ihop med andra människor och kommer även att ha personalansvar. Det är alltid roligare att jobba ihop med andra – det kan lätt bli sårbart när man är ensam.

På gränsen

Som Kvidingebo befinner sig ju Anders verkligen på gränsen mellan Klippan och Åstorp. Kvidinge har riktnummer 0435, men hör till Åstorps kommun.
– Egentligen bor jag ju geografiskt närmare Klippan än Åstorp, så det här känns som ett naturligt steg att ta.
På frågan om vad Anders kan ta med sig från Åstorps kommun till sitt nya jobb i Klippan svarar han att det återstår att se.
– Jag tror inte på att föra över färdiga koncept från en kommun till en annan. Det viktigaste är att man lär känna människorna i kommunen, se behoven och bygga upp förtroende. När allting sedan fallit på plats kan man göra lite mer riktade insatser.

Kvidingebo sedan födseln

Anders är alltså född och uppvuxen i Kvidinge och har bott där i hela sitt liv, med undantag för några studie- och militärtjänstår i Hässleholm och Kristianstad. Han är maskiningenjör i grunden, och via arbete på bland annat Findus i Bjuv hamnade han på Åstorps kommun för 13 år sedan. Men hur hamnar en maskiningenjör på de positioner han har haft i Åstorp? Arbetar man med näringslivsutveckling och turism brukar det ju vara lite andra typer av egenskaper som efterfrågas.
– Jag brukar säga att det är lite samma sak att arbeta med människor som att arbeta med maskiner. Det behövs lite smörja i maskineriet oavsett vilket. Jag har även fått möjligheten att utvecklas under åren i Åstorps kommun, så det är med blandade känslor jag nu lämnar.

Aktiv i hembygdsförening

Vid sidan om arbetet är Anders också verksam i Kvidinge Hembygdsförening. Engagemanget där är några år gammalt, och har även utvecklats till ett så kallat leaderprojekt.
– De ideella krafterna, företagen i Kvidinge och Åstorps kommun samarbetar för att skapa en alternativ sträckning av ”Ås till ås-leden”. En vandringsled som går från Maglaby scoutstuga ner över åskanten, genom Kvidinge och sedan ner mot Tomarps Kungsgård. Tanken är att kunna erbjuda mer än bara naturen, till exempel en intressant historia, besöka kostnärer, keramiker och gårdsbutiker samt olika alternativ till övernattning.

Bra återväxt

Kvidinge Hembygdsförening är mycket aktiv. Och det är faktiskt inte bara äldre människor som engagerar sig.
– Det är kul att konstatera att vi har lyckats bra med att sprida ut åldrarna. Det är en nödvändighet för föreningar av vår typ att ha pensionärer som engagerar sig i studiecirklar och det rent praktiska arbetet. Det är bitar som vi som förvärvsarbetar har svårt att hinna med. Men för att verksamheten ska leva vidare måsta man försöka brygga vidare intresset till kommande generationer, och det känns som att vi har lyckats med detta.

Kör motorcykel

Vid sidan av arbetet och hembygdsföreningen ägnar sig Anders gärna åt att köra motorcykel. Han har alltid varit road av motorer och har ägt ett antal olika bilar och motorcyklar. Just nu kör han en Yamaha MT 01.
– Den är lite grann åt ”sporthojshållet”, men lite mer avklädd. Jag meckade mycket förr, men det gör jag inte längre. Det finns det andra som gör bättre, avslutar han.