Uppskattad julmarknad går in på åttonde året

Julmarknaden på hembygdsgården i Ljungbyhed har under de åtta år som gått sedan starten utvecklats till ett riktigt stort och populärt evenemang. Den 4 december mellan 13-17 är det dags för årets upplaga.
– Vår vision är att julmarknaden ska kännas som en mindre version av Skansens – en gammaldags julmarknad som lockar man ur huse, och så har det blivit också, säger Ingegerd Hagelin, initiativtagare till julmarknaden och medlem i arrangerande Riseberga-Färingtofta hembygdsförening.

Många vill vara med

Idén med att ha en julmarknad kom alltså Ingegerd Hagelin på redan 2003. Tanken från början var att hitta ett sätt att marknadsföra Riseberga-Färingtofta hembygdsförenings verksamhet och presentera för folk vad man håller på med. Ingegerd Hagelin tyckte att en julmarknad i hembygdsgården med fokus på föreningens samlingar kunde vara något, och på den vägen är det.
– Det fanns ingen gammeldags julmarknad i Ljungbyhed då. Genom att hitta lokala hantverkare som passade in i vår miljö och visa upp våra egna samlingar, hoppades vi på att kunna locka många besökare. De första åren ringde vi runt och bjöd in olika utställare. Det behöver vi inte längre. Nu ringer folk och vill vara med, och vi tvingas till och med tacka nej eftersom vi har dragit en gräns vid 40 stycken.

Bygger upp partytält

Från början var julmarknaden koncentrerad endast till hembygdsstugan, men i takt med att allting har växt har man också flyttat utomhus. I år blir det troligtvis två stora partytält på innegården.
– Det blir hur mysigt som helst. I samarbete med Friluftsfrämjandet har vi eldkorgar man kan värma sig vid, en tomtegrotta i form av en kåta där alla barn som lämnar in önskelista till tomten får godispåse. Dessutom serveras varm glögg och fika med hembakat.

Stenugnsbakat bröd

Förutom massor av fint hantverk säljs även Riseberga-Färingtofta hembygdsförenings eget stenugnsbakade bröd. Det bakas i gammaldags stenugn dagarna innan marknaden efter Viola och Eskil Assarssons hemliga recept och brukar ha strykande åtgång.

Frivilliginsatser och sponsorhjälp

Att ordna ett arrangemang av det här slaget är beroende av två saker: Frivilliginsatser och sponsorhjälp. Ingegerd Hagelin konstaterar nöjt att Riseberga-Färingtofta hembygdsförening har det väl förspänt på båda punkterna.
– Många föreningar klagar på att de har svårt att få medlemmarna att engagera sig, men så har vi det verkligen inte. Mellan 50 och 60 personer är aktiva i arbetet med julmarknaden och det känns väldigt kul. Och när det gäller företagarna i Ljungbyhed är det många som ställer upp. Förutom Hemköp vill jag nämna Engmans Idé & Design och Ögats Glädje & Idé. De har alla verkligen ställt upp och det är vi mycket tacksamma för.