En undanskymd pärla

Hantverks- eller presentintresserad och boende i Klippan eller någon av de andra orterna häromkring? Då kanske ett besök på Klippans Turism & Hantverk på Mölletofta hade varit något!
– Det är inte så många närboende som vet att vi finns här ute. Det är synd, för vi är en alldeles utmärkt hantverks- och presentbutik, med helt unika alster, säger Agneta Jönsson, som står bakom disken.

Samarbete med kommunen och turistbyrån

Iniativ till Mölletofta Hantverk togs av Klippanbon Ingrid Larsson för ca 17 år sedan. Föreningens målsättning var att presentera och stimulera hantverk från bygden samt att förmedla turistinformation. Första december 2009 tog hantverkarna över verksamheten i samarbete med Klippans Turistbyrå och Klippans kommun. Då ändrades namnet till Klippans Turism & Hantverk.

Alla typer av hantverk

Hantverkarna Gunnel Månsson, som tillsammans med Marita Åqvist är de drivande krafterna i föreningen, vill göra verksamhet mer känd hos Klippanborna, man behöver inte åka längre än till Mölletofta för att finna bra hantverk och ovanliga presenter.
– Här finns alla typer av hantverk – alltifrån textilier till keramik och träslöjd, och allt däremellan. Våra hantverkare arbetar i både gamla och nya tekniker. Alla intäkter vi får in går till föreningen så att vi ska kunna hålla igång
butiken här.

Behöver inte vara dyrt

Agneta Jönsson menar också att fler borde hitta till butiken, som ligger i Rastahuset, alldeles intill E4:an i Stidsvig.
– Bra hantverk har alltid varit förknippat med dyra priser, men så behöver det inte vara. Här har vi faktiskt annorlunda saker till ett väldigt bra pris.

Under november och december plockar man in ett antal gästhantverkare som har arbetat med julsaker, och vill prova på denna möjlighet att kanske nå nya kunder. Föreningen har i dag ungefär 25 hantverkare men ser gärna en ökning. Om du läser det här, håller på med hantverk och vill prova att marknadsföra dig på Mölletofta så kontakta eller besök
butiken.
– Vi lever mycket på turisterna som stannar till här. Många kommer från utlandet och gör ett stopp på väg till eller från norra Sverige. Många blir positivt överraskade, och återkommer gärna nästa gång de har vägen förbi. De förväntar sig oftast bara att stanna till, äta en bit och gå på toaletten.