Bonnarps Hjortgård växer

Efter lite drygt ett års idogt arbete står nu äntligen Bonnarps Hjortgårds vilthanteringsanläggning färdig. Ägarna och äkta paret Mats och AnnaGreta Toftner har utfört majoriteten av byggnadsarbetet själv, parallellt med resten av verksamheten. Ett hektiskt år är därmed till ända – men kan komma att följas av fler. Det är nämligen fullt upp på Bonnarps Hjortgård just nu.
– I och med färdigställandet av viltslakteriet, som vi kallar vilthanteringsanläggningen i dagligt tal, har vi all verksamhet hemma på gården. Vi kommer också att kunna slakta lamm och får. Tidigare har vi bara haft hjorthägn här, och sedan hyrt in oss på olika slakterier, det slipper vi nu och det känns skönt, säger Mats Toftner.

Alla sorters viltkött

Från att tidigare mestadels ha erbjudit hjortprodukter kan man nu bredda sortimentet ordentligt. Kontakter är redan tagna med lokala jägare som kommer att slakta, och kanske också sälja sitt kött via Bonnarps Hjortgård.
– Vår egen hjortproduktion är så klart basen i verksamheten, men nu kommer våra kunder att kunna köpa alla möjliga sorters viltkött här. Det blir alltifrån änder, vildgäss och fasan till älg och kanin, säger Mats Toftner.

Djuren ska ha det bra

Ekologisk hantering av mat blir bara viktigare och viktigare. Kunder som efterfrågar detta ökar ständigt – något som naturligtvis är till fördel för aktörer som Bonnarps Hjortgård.
– Idag vill folk att djuren ska ha en dräglig tillvaro under sin levnad. Jag har svårt att se att något skulle kunna vara mer ekologiskt än viltkött om jag ska vara ärlig. Ett vilt djur som får leva hela sitt liv fritt i skogen och sedan bli skjutet av en jägare under vettiga förhållanden där jägaren tar ansvar – bättre än så kan det inte bli för djuret, säger Mats Toftner.

Stor utvecklingspotential

Framöver hoppas Mats Toftner på att utökningen med viltslakteri kommer att resultera i både nyrekryteringar och omsättningsökningar. Utvecklingspotentialen i Bonnarps Hjortgård är enorm!
– På lång sikt har vi planerat ännu mer saker. Nästa steg är att göra i ordning vår vidareförädling, och bygga ett ordentligt kök med bra beredningsmöjligheter. Vi vill kunna göra leverpastej, pajer och liknande saker. Dessutom har vi också planerat ett rökeri lite längre fram.

Marknad i Malmö

Under hösten finns Bonnarps Hjortgård även representerade på Bondens egen Marknad vid Drottningtorget i Malmö. Varje lördag åker man ner dit för att sälja sina produkter.
– Det är mycket som ska göras i ordning och som ska packas upp och packas ner, men det är bara kul, eftersom kundkontakterna ger så mycket tillbaka i inspiration, säger Mats Toftner.