Föreningar

- K

Kvidinge Föreläsningsförening

Telefon
0435-209 78

Adress
Södra Kyrkogatan 4C
265 72 Kvidinge

Grundad
1909

Hemsida
kvidingeforelas.se

E-postadress
perove.persson@telia.com

Kontaktperson
Ove Persson
Södra Kyrkogatan 4C
265 72 Kvidinge
Telefon: 070-315 17 36


Beskrivning av verksamheten
Ideell förening. Arrangerar ett tiotal föreläsningar per år i Kvidinge.

Aktiviteter

2018-02-11 Kvidinge Föreläsningsförening
Lars Påhlsson, från Vinslöv, visar bilder o berättar om " Storslagna Skottland med Edinburgh Tattoo". Lars har varit hos oss några gånger tidigare då vi fått ta del av hans fina bilder o trevliga framförande.
Alla är Hjärtligt Välkomna kl. 19.00.

2018-03-04 Kvidinge Föreläsningsförening
Eva Thoren, från Össjö, berättar om " Frans G Bengtsson-som jag känner honom". Han är född o uppvuxen vid Rössjöholm. o bl.a. känd för sina romaner om vikingar.
Efter föreläsningen, som börjar kl.19.00, hålles årsmöte.

2018-03-18 Kvidinge Föreläsningsförening
Eleanor Sander, fr Västra Torup, är född o uppvuxen i Kanada men har sina rötter i Västra Torup. Hon kommer till Hembygdshallen i Kvidinge 18.e mars kl.19.00. "Cirkeln är sluten- 140 amerikabrev blir min släktsaga" är rubriken på föreläsningen.

Publicerad: 2018-02-18

Naturfotografen o biologen Johan Hammar

Söndagen 29 okt kl. 1900 kommer den erkänt skicklige naturfotografen o biologen Johan Hammar till Hembygds-hallen. Han kommer att visa bilder o berätta om de fantastiska nationalparker vi har i Skåne. Alla är Hjärtligt väl-komna.

Thomas Wiehe: "musikens dolda budskap"

Vi avslutar höstterminen den 19.e nov. kl.1900 med musikprogram av Thomas Wiehe, som har rubriken "musikens dolda budskap". Han framför bl. a. musik av Bob Dylan, och även egna låtar som t.ex." En hälsning från gräset, Vilse i pannkakan, m.fl." Alla är välkomna till Hembygdshallen

Publicerad: 2017-10-22

Aktiviteter

2017-09-17
Kvidinge Föreläsningsförening startar en intressant hösttermin med den frän TV välkände och populäre meteorologen Mats Andersson, från Malmö.
Under sina 15 år på SVT har han lämnat 10000 väderprognoser, och alla med en glimt i ögat.
Alla är varmt välkomna till Hembygdshallen i Kvidinge, kl 19.00 den 17/9

Publicerad: 2017-08-13

Årsmöte och Björn Andersson

”Min resa i fotbollens liv” är rubriken på fotbollsproffset Björn Anderssons föredrag i Hembygdshallen i Kvidinge den 5.e mars kl. 1900, som konferencier fungerar Bengt Göran Söderlind. Björn är född och uppvuxen i Perstorp där han även startade sin fotbollskarriär som fortsatte med Östers IF, som blev svenska mästare 1978. Det blev 28 landskamper och proffskarriär i Bayern Munchen. Det blir en kväll där vi får stifta bekantskap med en stark personlighet, som med värme och humor beskriver livets toppar och dalar, och hur han tacklade dessa genom att stå för vad man tror på och att alltid se framåt. Alla är Hjärtligt Välkomna!

OBS! Årsmöte efter föredraget.

Söndagen den 19.e mars kl. 19.00

• Söndagen den 19.e mars kl. 19.00 kommer Peter Bengtsson från Laholm till Hembygdshallen i Kvidinge och ger oss tips och råd om hur vi ska arrangera trädgården för att den ska vara lättskött, trevlig och harmonisk. Peter är bl.a. känd från trädgårdsprogram i TV, där han tillsammans med Gunnel Carlsson, var en av domarna i tävling om att färdigställa trädgårdar. Det blir ett trevligt program som passar bra i den tid när det börjar våras och det spritter i kroppen för att sätta igång med trädgård och balkonglådor. Alla är hjärtligt Välkomna!

Solens mat

”Solens mat” är rubriken på Bo Hagströms föreläsning i Kvidinge Hembygdshall den 9.e april kl.1900. Bo är mycket välkänd från TV och många tittare följde med förtjusning hans resor i Italien på jakt efter Solens Mat. Hans budskap är att man ska njuta av maten och att alltid låta den ta sin tid.

Alla är Hjärtligt Välkomna!

Publicerad: 2017-02-26

Vårens föreläsningar är både intressanta och omväxlande.
Vi börjar den 22.e januari med att marknadschef Cecilia Wardström-Larsen tar oss med på en resa
”från skolbok till ett modernt förpackningsföretag”. Företagets utveckling från att det grundades till i våra dagar är fantastisk både vad gäller teknisk som administrativ utveckling. Cecilia kommer även att berätta om de planer som företaget har för framtiden, samt vad som kommer att påverka förpackningar i framtiden.

Den 12:e februari tar oss Jarl von Scheele med på en både musikalisk och praktisk rundvandring i Berlin. Berlinluft är rubriken på hans föreläsning. Staden Berlin fascinerar med sin dramatiska 1900-talshistoria. Det blir rundturer med såväl båt som buss i centrala Berlin med besök på museer och museet för ”muren” och Stasis högkvarter. Strålande vyer blir det bl. a. riksdagshusets glaskupol.

Den 5.e mars får vi höra fotbollsproffset Björn Andersson berätta om sitt liv.

Den !9.e mars kommer trädgårdsexperten Peter Bengtsson från Ysby och berättar om hur vi ska planera och sköta våra trädgårdar.

Vi avslutar säsongen den 9.e april med Bo Hagström som berättar om ”Solens Mat”

Föreläsningarna hålles i Kvidinge Hembygdshall och startar kl. 1900. Alla är hjärtligt välkomna.

Publicerad: 2017-01-22

Sönd 20 nov. kl 19.00 ”Julen för längesedan”

Sönd 20 nov. kl 19.00 ”Julen för längesedan” är rubriken på Astrid Wallin Heisens föredrag i Kvidinge Hembygdshall.

Astrid är född och uppvuxen i prästgården i Skurup där religion, släktforskning och historia var mycket viktigt. Under sin tid i Tyskland intresserade hon sig för gamla jultraditioner i såväl Sverige som Tyskland. Med utgångspunkt från gamla berättelser, traditioner och sin barndoms jular på landet på 1940-talet kommer vi att få en fantastisk berättelse om och varför julen har så många traditioner och varför vi gör så mycket speciella saker vid jul. Det blir en mycket intressant och givande kväll, nu när julen ”snart står för dörren”.

Kvidinge Föreläsningsförening hälsar alla hjärtligt välkomna!

Publicerad: 2016-11-20

Sönd 23 okt kl 19.00

Gladjazz med Jan Munkert från Helsingborg i spetsen. Det blir inslag av både ”hått och blått”. RIFFIFIVE levererar upplyftande ”medicinmusik” med glatt humör och sväng. Hembygdshallen i Kvidinge.

Sönd 30 okt kl 19.00

En av Sveriges främsta friidrottare, Dan Glans från Tyringe, berättar om sitt fantastiska liv som elitlöpare under 1970-talet. Hembygdshallen i Kvidinge.

Publicerad: 2016-10-23

Föreläsningarna startar den 18.e september 2016 med föreläsning av den erkänt skicklige keramikern Tomas Anagrius.

Tomas föddes i Stockholm 1939 och utbildades till keramiker på Konstfack 1956-1961. Han bor och arbetar i Kvidinge ” där landskapet är en stor inspirationskälla” för honom. Hans keramiska alster är kända genom utställningar över hela världen. Han har också en god kunskap av den tradition som de 40-tal krukmakare (pottemakare) som varit verksamma i Kvidinge. Det blir en mycket intressant o trevlig kväll. Föreläsningen hålles i Kvidinge Hembygdshall och startar kl. 1900. Alla är Hjärtligt välkomna!

Nästa föreläsning är den 2.e oktober. Då kommer Nils-Erik Åstrand, från Klippan, och föreläser under rubriken ”Frimurare och
Katoliker

Publicerad: 2016-08-07

Aktiviteter

Den 20 mars kommer den välkända åklagaren från Malmö, Ulrika Rogland. Hon berättar om sin erfarenhet av det svåra liv som många ungdomar råkar ut för genom alltför flitig användning av mobiltelefoner. Rubriken på hennes program är ”Att känna sig speciell, om grooming och våld i nära relationer”. Som åklagare kom hon i kontakt med de svårigheter som främst ungdomar råkar ut för.

Vårterminens sista föreläsning, den 10 april, hålls av den erkänt skicklige naturfotografen Magnus Mårtensson som tar oss med till Pantanal. Pantanal ligger i Brasilien och är ett enormt våtmarksområde. Han berättar och visar bilder från detta fantastiska område med bl.a. jaguarer, jätteuttrar, kajmaner och många andra djur o fåglar.

Föreläsningarna hålls i Kvidinge Hembygdshall på söndagskvällar och börjar kl 19.00.
Kvidinge Föreläsningsförening hälsar alla hjärtligt välkomna!

Publicerad: 2016-03-20

Aktiviteter

Den 6 mars kommer Eva Thorén från Össjö till Hembygdshallen i Kvidinge.
Rubriken på hennes föredrag är ”Från Bagdad till New York”. Hon berättar om sitt liv tillsammans med maken Arne Thorén som var både journalist och diplomat, ett mycket intressant föredrag om ett fantastiskt liv.


Den 20 mars kommer den välkända åklagaren Ulrika Rogland, från Malmö.
Hon berättar om sin erfarenhet av det svåra liv som många ungdomar råkar ut för genom alltför flitig användning av mobiltelefoner. ”Att känna sig speciell, om grooming och våld i nära relationer”, är rubriken på föredraget. Som åklagare kom hon i kontakt med de svårigheter som främst ungdomar råkar ut för.


Båda föreläsningarna hålles i Hembygdshallen i Kvidinge och startar kl 19.00.

Alla är Hjärtligt Välkomna!

Publicerad: 2016-02-21

24 jan kl 19.00

Föreläsning om att odla i såväl krukor som pallkragar. Det är f.d. förskollärare Annika Christensson som sadlat om till ” det underbara jobbet som trädgårdsfotograf”. Hon ägnar sig åt såväl odling som fotografering av växter och planteringar och kommer att svara på alla de kluriga frågor som vi har. Det blir en bra start på vårt arbete med att få vackra och ändamålsenliga planteringar.

14 febr kl 19.00

John Skoog är född och uppvuxen i Kvidinge. Efter avslutad skolgång flyttade han till Frankfurt am Main och utbildade sig till regissör på Statliga Högskolan för konst. Han har regisserat ett flertal filmer bl. a. Sent på jorden, som är inspirerad av Ekelöfs dikt och är inspelad i trakten av Kvidinge. Han har erhållit ett flertal utmärkelser för sin skicklighet bl. a. i St Petersburg. Det blir mycket intressant att få se de filmer han visar och höra hans anekdoter.

Alla föreläsningar hålles i Kvidinge Hembygdshall på söndagskvällar och börjar kl 1900.

Kvidinge Föreläsningsförening hälsar alla hjärtligt välkomna! Inträdet kostar 40 kr för vuxna. Medlemmar, barn o ungdomar fritt. För mer information se vår hemsida: www.kvidingeforelas.se

Publicerad: 2016-01-24

“Min gröna passion- om favoritträdgårdar, växter jag gillar och trädgårdsmästarna i mitt liv” om detta berättar den från Tv välkända och kunniga trädgårdskonsulenten Gunnel Carlsson. Det blir ett startskott för vårens arbete i våra trädgårdar och balkonglådor. Gunnel kommer till Hembygdshallen i Kvidinge söndagen den 22:a nov kl 1900.

Kvidinge Föreläsningsförening hälsar alla (med eller utan gröna fingrar) hjärtligt välkomna.

Publicerad: 2015-11-22

”En kulinarisk upplevelse”

är rubriken på den välkända ostexperten Monica Oldsbergs föredrag. Monica är bl.a. känd för sina gedigna kunskaper om ostars råvaror, tillverkning, lagring och vad som gör att ostar smakar så olika. Lite provsmakning blir det också.

Alla är hjärtligt välkomna till Hembygdshallen i Kvidinge söndagen den 25 okt kl. 19.00.

Publicerad: 2015-10-25

Höstens föreläsningar är både omväxlande och intressanta. Vi börjar den 27 september med musik, det är f.d. rektorn på Hvilans Folkhögskola, Thomas Carlström, som tar oss med på en “Jorden runt-resa på 14 instrument”. Han får fram fin musik på instrument som man inte trodde fanns. Det blir en mycket trevlig kväll.
Ishockeystjärnan Maria Roth från Ängelholm, som vi alla minns från OS, kommer den 11. oktober och berättar om sina år “Från Ängelholm till OS”. Ett mycket intressant föredrag om en fantastisk resa som Maria varit med om.
“En kulinarisk upplevelse i ostarnas värld” är titeln på den välkända ostexperten Monica Oldsberg föredrag den 25. oktober. Monica är bl. a känd för sina gedigna kunskaper om ostars tillverkning, lagring och vad som gör att ostar smakar så olika. Lite provsmakning blir det också.

För ett år sedan var Lars Pålsson, från Vinslöv, och berättade om Nordkorea. Han återkommer den 6 november med den andra delen med rubriken “Nordkorea del 2 Kim Jong 2 och landet idag”. Det blir ett mycket intressant föredrag inte minst med tanke på den senaste tidens händelser i gränsen till Sydkorea.

“Min gröna passion- om favoritträdgårdar, växter jag gillar och trädgårdsmästarna i mitt liv” berättar den från bl. a. Tv välkända och kunniga trädgårdskonsulenten Gunnel Carlsson. Det blir ett startskott för vårens aktiviteter i våra trädgårdar o balkonglådor. Hon kommer hit den 22 nov.

Alla föreläsningar sker i Kvidinge Hembygdshall och startar kl. 1900. Inträdet kostar 40 kr för vuxna. Barn o ungdomar fritt.
Kvidinge Föreläsningsförening hälsar alla Hjärtligt Välkomna. För mer information se vår hemsida www.kvidingeforelas.se

Publicerad: 2015-09-20

Två grenar inom ridsport – dressyr och fälttävlan

Elisabeth Lundholm från Hässleholm är en av Sveriges mest meriterade ryttare och tränare för den svenska ryttareliten. Hon kommer till Hembygdshallen i Kvidinge och berättar o visar bilder om sitt liv bl.a. från Sidney, Aten, Peking, Hong Kong och OS i London. Programmet hålles i Kvidinge Hembygdshall den 29 mars kl. 19.00. Alla är hjärtligt välkomna.

Mat för hjärnan är rubriken på Charlotte Erlandsson-Albertsson föreläsning i Kvidinge Hembygdshall söndagen den 12 april kl 19.00. Charlotte har under många forskat om vad vi bör äta för att hjärnan ska hålla sig spänstig och vital även om kroppen blir äldre. Det blir en mycket intressant och lärorik föreläsning som även är den sista för vårterminen. Alla är hjärtligt välkomna!

Publicerad: 2015-03-29

Arrangerad musik och årsmöte

Malmö dragspelsensemble består av fem skickliga dragspelare som tillsammans spelar arrangerad musik. Deras repertoar sträcker sig frän Andrew Walter till Beatles. Programmet äger rum i Kvidinge Hembygdshall den 1 mars kl. 19.00. Efter programmet har vi årsmöte. Vi hälsar alla hjärtligt välkomna.

Publicerad: 2015-02-22

Vårens program

Vi har ett intressant och innehållsrikt program under våren 2015. Det börjar den 25 januari med Jan Tromark som är motorjournalist och fotograf. Han har arbetat som speaker på samtliga motorbanor i Sverige och de senaste 20 åren som kommentator för Eurosport.

Den 15 febr får vi följa med Karlo Presjak på en intressant resa till den åländska skärgården, till Föglö-fåglarnas ö och till fastlandet. Föglö betyder platsen där det finns mycket fåglar, och det har den skicklige fotografen Presjak dokumenterat.

Malmö dragspelsensemble består av fem dragspelare som tillsammans spelar arrangerad musik. Deras repertoar sträcker sig från Andrew Walter till Beatles. De spelar för oss den 1 mars och efteråt har vi årsmöte.

Den 29 mars har vi nöjet att hälsa Elisabeth Lundholm från Hässleholm välkommen, hon tillhör den svenskar ryttareliten i dressyr. Hon berättar om sitt liv med hästar och vad som krävs för att bli ryttare på elitnivå. Vi får även en inblick i den krävande sporten fältritt.

Vårterminen avslutas den 12 april med Charlotte Erlandsson-Albertsson som berättar och förklarar för oss vilken mat som vår hjärna mår bäst av. Charlotte har under många år undersökt vad vi bör äta för att hjärnan ska må bra och fungera väl.

Föreläsningarna sker i Kvidinge Hembygds-hall på söndagskvällar med början kl. 19.00. Kvidinge Föreläsningsförening hälsar alla hjärtligt välkomna. För mer information besök vår hemsida www.kvidingeforelas.se eller kontakta Birgitta Dahlberg.

Publicerad: 2015-01-25

Föreläsning om Ukraina

Den 23 november kommer Kalle Eriksson från Hov och berättar samt visar bilder från sitt besök i Gammelsvenskbyn i östra Ukraina. Byn bildades genom att svenskar deporterades dit från Estland. Det är denna del av Ukraina som för nuvarande är den mest oroliga delen av landet.

Publicerad: 2014-11-23

Föreläsningar i Kvidinge

Kvidinge föreläsningsförening kan nu presentera intressanta och spännande föreläsningar under hösten 2014.

• Hästhoppning är en stor sport i Sverige och vi har många duktiga ryttare som bl. a. Rolf-Göran Bengtsson. I Kvidinge bor en av Sveriges mest meriterade banbyggare, Maria Alfredsson. Den 19 oktober berättar hon om sitt arbete som internationell banbyggare och vad som krävs av en väl utförd bana för att den ska vara utslagsgivande.
• Vi har hört talas om ”intelligenta hus”, men vad innebär det? Detta kommer Ulf Carlsson, Konab-konsult, att förklara för oss den 9 november.
• 2014-11-03 Ukraina är ett hett ämne och vad som hänt med de svenskar som deporterades från Estland till östra Ukraina kommer Kalle Eriksson från Hov att berätta för oss den 23 november. Det är den delen av Ukraina som är oroligast i den konflikt som nu råder i landet.

Till föreläsningarna är ALLA hjärtligt välkomna. Information finns på vår hemsida kvidingeforelas.se. Information ges också av Birgitta Dahlberg på tel. 0435 - 201 10. Kvidinge föreläsningsförening hälsar både tidigare och nya besökare hjärtligt välkomna.

Publicerad: 2014-10-19