Andrea tycker om att utmana sig själv

Vid första anblick är Andrea Hallberg en späd, söt tjej med nära till skratt. Hon läser ekonomi med inriktning på juridik på Åbyskolan. En helt vanlig tjej alltså. Om det inte vore för hennes träning på fritiden. Andrea tränar CrossFit på Fyshuset och ska tävla till sommaren.

CrossFit är en ny träningsform som baseras på naturliga rörelser. Du ska göra sådant som efterliknar de fysiska utmaningar som mötte våra förfäder: sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa. Som tävlingsform är CrossFit den sport där man som utövare har som mål att bevisa sin totala fysiska prestationsförmåga, baserat på många olika sporter.

Tränat hela livet
Som uppväxt i en familj där alla rör på sig och där träning är naturligt förekommande så lär du dig tidigt att skapa goda vanor med träning. För Andrea fanns det ingen tvekan på att börja träna:
– Jag uppskattade redan i tidig ålder att röra på mig. När jag var yngre var det löpning som gällde. Sen hittade jag intresset att bygga muskler genom styrketräning men jag ville utvecklas ytterligare och då hittade jag CrossFit. Oavsett ålder kan du träna CrossFit vilket gör det så roligt.

Framtidsdrömmar
När du är 18 år gammal ligger hela livet framför dig och drömmar är till för att uppfyllas. Andrea berättar att hon och hennes kompis Love Johansson tränar för att tävla ihop i sommar.
– Jag ser fram emot att tävla och utmana mig själv i sommar. Det är genom att tävla du får ett kvitto på vad du behöver jobba med och sträva efter. Jag vill utvecklas och testa mina gränser. Det handlar om att bli snabbare, starkare och lyfta tyngre vikter. Givetvis även tävla mer och utmana mig själv, säger Andrea.

Vid sidan av träningen är Andrea som vilken tjej som helst. Hon umgås med sin pojkvän, familj och vänner. Det är läxor efter skolan och skolarbete. Det som utmärker henne är hennes träning och tävlingsinstinkt.
– Träning är vardagen för mig. Jag är noga med vad jag äter eftersom jag ska orka träna. Kunskapen om kost och energi är viktigt förstås, menar Andrea.

Bästa tipset
För många är träning inte en del av var­dagen som för Andrea. Hennes bästa tips för att komma igång med träning är att hitta det man själv tycker är kul.
– Sluta jämföra dig med andra utan hitta egna mål istället. Hitta en balans mellan träning och vardagen, gå inte ut för hårt utan det ska vara roligt att träna. Det bästa är om du kan träna ihop med en kompis och att ni pushar varandra. Delad träning är rolig träning. Första steget är att börja röra på sig, vardagsmotionen är det bästa första steget mot ett aktivt liv som gör att du håller dig frisk, säger Andrea.

Det är svårt att inte smittas av hennes  entusiasm och glada sätt. Det är nära till skratt och Andrea är glad för livet, vilket märks. Livet är kanske träning för henne men för oss andra kan vi lära oss att livet blir bättre med träning. Du mår bättre, lever friskare och längre, det finns alltså endast fördelar med att träna. Fråga själv Andrea.