Hjältar uppmärksammades i Perstorp

André Ågren och Marcus Leyh fick varsin förtjänstplakett för rådigt ingripande av Brandskyddsföreningen. Ceremonin ägde rum på brandstationen i Perstorp.

Brand i grannhuset
Det var natten mellan den 14 och 15 maj som de båda grannarna lyckades rädda livet på en annan familj genom att ta med sig en stege och klättra upp och bära ned sin granne med muskel­sjukdom samt hans pappa sekunder innan grannhuset var helt övertänt.
– Jag blev väckt av dottern och hustrun som sa det brann i huset mitt emot. Vi ringde SOS och berättade vad som pågick. Då såg jag mannen som satt i permobil och hans pappa på balkongen och kände jag måste göra något så jag sprang ut och där mötte jag Marcus som också gett sig ut, berättar André.
– Tillsammans så tog vi fram en stege som vi satte upp mot balkongen där mannen och hans pappa stod. André klättrade upp och jag stod kvar nere. André och pappan fick mannen över räcket och sedan lyckades André på något sätt få mannen med sig och jag kunde ta emot dem lite i luften, fyller Marcus i.

Sex minuter efter telefonsamtalet till SOS-alarm var räddningstjänsten på plats.
– Då var villan nästan helt övertänd, minns Marcus.

Förtjänstplakett för rådigt ingripande
Förutom plaketten fick André och Marcus var sitt diplom och en symbolisk summa pengar.
– Att ge dem utmärkelsen var inget svårt beslut, berättar Per Björkman från Brand­skydds­föreningen. Att hjälpa och rädda mannen ur det övertända huset var en livs-av-görande insats.

Räddningschef Leif Hylander hyllar de båda hjältarna.
– Att de lyckats få ner killen och över räcket är en bedrift. Deras insats var verkligen avgörande i samband med räddningsarbetet.

André och Markus är glada och stolta över utmärkelsen.
– Det känns bra att ha hjälpt till. Men fortfarande än idag förstår vi inte hur vi lyckades. Adrenalinpåslaget måste gjort att vi klarade av det, säger André och får nickande medhåll av Markus.